28.12.2013 – Praznicul Sfântului Nicodim cel Sfințit de la Tismana

Relatari


A doua zi de Crăciun, joi, 26 decembrie, în ziua prăznuirii Sfântului Nicodim de la Tismana, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie în lavra sfântului, la Mănăstirea Tismana. La slujbă a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre viaţa, minunile şi faptele de credinţă săvârşite de Sfântul Nicodim şi despre exemplul său pe care noi cei de astăzi trebuie să-l urmăm.
 
„Viaţa sa era luminată de harul Duhului Sfânt” 
Prin cuvântul de învățătură adresat credincioșilor la sfârșitul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii Oltene a ținut să aprecieze importanța deosebită a momentului sărbătoresc, subliniind că „dacă, atunci când a trăit pe pământ, înainte de se muta la ceruri, Sfântul Nicodim a făcut minuni, viaţa sa era luminată de harul Duhului Sfânt, semn că şi astăzi, el e făcător de minuni, este tămăduitor de suferinţe şi boli, este povăţuitorul nostru şi el înnoieşte permanent, atât viaţa celor de aici de la sfânta mănăstire, cât şi viaţa credincioşilor care vin să se roage”.
După cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit, toți cei prezenți, au participat la slujba de sfinţire a Aghiasmei Mici. După sfinţirea apei, racla cu moaştele Sfântului Nicodim a fost purtată în procesiune în jurul sfântului lăcaş.
La finalul sărbătorii,, toţi cei prezenţi au luat parte la tradiţionala agapă frăţească, organizată în trapeza sfintei mănăstiri.


 

 

Prof. Vasile GOGONEA