MSN

31.05.2014 – Proiect cultural iniţiat de Asociaţia „Vasiliada”: „Cărţile româneşti trec Dunarea”Între cele mai noi proiecte iniţiate de Asociaţia „Vasiliada”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei” se numără şi campania „Cărţile româneşti trec Dunarea”. Activitatea, iniţiată în luna aprilie a.c., se desfăşoară în colaborare cu TVR Craiova, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Librarie.net, în scopul de a veni în sprijinul copiilor şi tinerilor care trăiesc în comunitatea românească din Vidin şi resimt lipsa cărţilor în limba română.


Peste 1100 de cărţi au ajuns în comunităţile româneşti din Vidin-Bulgaria, prin intermediul campaniei „Cărţile româneşti trec Dunarea”, activitate iniţiată de Asociaţia „Vasiliada”. Demersul ONG-ului vine să întărească spiritul naţional şi cultura românească în rândul celor care trăiesc departe de ţară. Titlurile distribuite surprind mai multe teme de interes cultural, spiritual, dar şi elemente autentice din tradiţia poporului nostru. „A fost impresionant să descoperim cât de ataşaţi sunt copiii din Vidin de tradiţia, cultura şi spiritualitatea românească, astfel încât am ales împreună cu partenerii noştri să iniţiem această campanie. Intenţionăm să dezvoltăm acest demers, astfel încât să putem contribui concret cu servicii sociale şi educative în limba română pentru etnicii români din Vidin”, a declarat părintele Adrian Stanulică, preşedintele Asociaţiei Vasiliada.

Mesajul Campaniei „Carţile româneşti trec Dunarea” a fost promovat de TVR Craiova prin intermediul programelor proprii, iar Jurnalul Regional TVR Craiova a difuzat săptămânal ştiri despre comunitatea românească din Vidin, precum şi despre principalele acţiuni, privind colectarea de cărţi, desfăşurate în cadrul campaniei. „În luna ianuarie, echipa TVR Craiova ajungea la Vidin pentru  a realiza un material în cadrul campaniei TVR1, “Ştirile tale sunt la TVR”. În mod voluntar, câțiva profesori români îi strâng acasă sau la sediul Asociaţiei Etnicilor Români, în fiecare week-end, pe zecile de copii ce provin din familii româneşti, pentru a-i învăţa limba română. Impresionaţi de povestea copiilor şi a  dascălilor lor, am hotărât demararea unei campanii de strângere de cărţi pentru  a le  veni în ajutor. Am avut cu toţii sentimentul că este o cauză pentru care merită să încercăm să facem ceva în plus, faţă de ceea ce presupune meseria noastră în mod obişnuit. Cred că avem cu toţii- cu atât mai mult noi, cei din televiziunea publică – datoria de a vorbi despre ei, de a mişca opinia publică în legatură cu problemele lor”, a subliniat Mirela Giodea, Producător Executiv TVR Craiova.

Peste jumătate din cărţi, donate de elevii craioveni

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj s-a alăturat campaniei, în calitate de partener. Astfel, în cadrul programului „Şcoala Altfel”, profesorii de Religie au transmis elevilor craioveni mesajul campaniei, invitandu-i să se implice voluntar în colectarea cărţilor. „În cadrul orelor de Religie avem în vedere să le dezvoltăm elevilor sentimentul de responsabilitate şi dragoste faţă de semeni, iar initiaţiva Asociaţiei Vasiliada le-a oferit posibilitatea de a cunoaşte nevoile copiilor din Vidin şi dorinţa acestora de a continua să înveţe limba română, faţă de care elevii noştri au răspuns cu bucurie şi generozitate”, a declarat părintele Gheorghe Pîrva, inspector la disciplina Religie în Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Cărţile vor fi folosite de către copiii români din Vidin care învaţă limba română în cadrul unor cursuri organizate de Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, cu ajutorul a doi profesori pensionari, care îşi dedică timpul pentru a cultiva copiilor dragostea faţă de limba şi literatura română.

Gabriela Popescu