MSN

30.09.2014 – Sărbătorile lunii octombrie

 

Octombrie este o lună binecuvântată de pomenirea unor sfinţi la care credincioşii creştin ortodocşi români au mare evlavie. O punte nevăzută a sfinţeniei leagă patru regiuni istorice ale României, sub sfântul Acoperământ al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pe care îl prăznuim în fiecare an la 1 octombrie.

        Astfel, pe 14 septembrie este cinstită Sfânta Cuvioasă Parascheva, ale cărei sfinte moaşte se găsesc la Catedrala mitropolitană de la Iaşi. Şi anul acesta sunt aşteptaţi în blândul târg al Iaşilor sute de mii de credincioşi din toată ţara pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase, în cadrul celui mai mare pelerinaj creştin ortodox organizat la noi în ţară.

       O sărbătoare prăznuită cu multă evlavie, îndeosebi în Transilvania, este cea a Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni: Visarion şi Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea, Sfinţii Preoţi Mărturisitori: Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, pomeniţi de Biserica noastră pe 21 octombrie.

       Trecând munţii în sud vestul României, Craiova sărbătoreşte pe 7 octombirie praznicul Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah, ale căror cinstite moaşte sunt păstrate în Catedrala mitropolitană din Craiova, iar la 26 octombrie îl sărbătoreşte pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul oraşului şi al Catedralei mitropolitane. Pentru a marca acest eveniment, Mitropolia Olteniei organizează o serie de momente cu caracter liturgic, din care nu va lipsi tradiţionala procesiune cu sfintele moaşte ale Sfinţilor Nifon, Serghie, Vah şi ale Sfintei Muceniţe Tatiana din Catedrala mitropolitană, pe străzile centrale ale oraşului, procesiune la care participă mii de credincioşi din Craiova şi din zonele învecinate.

       Pe 27 octombrie este prăznuit Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor şi al Catedralei patriarhale. Sunt aproape două secole şi jumătate de când moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou Basarabov au fost aşezate în racla de argint, în Catedrala patriarhală din Bucureşti, spre cinstire şi închinare şi în fiecare toamnă, la 27 octombrie, zeci de mii de credincioşi urcă Dealul Mitropoliei pentru a se închina la moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

        Dintre celelalte sărbători religioase amintim: praznicul Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca de pe 18 octombrie, praznicul Sfântului Sfinţit Mucenic şi Apostol Iacob, ruda Domnului de pe 23 octombrie şi pomenirea primului mitropolit al Ţării Româneşti, Sfântul Ierarh Iachint, care are loc în fiecare an la 28 octombrie (Sfântul Iachint a fost canonizat în anul 2008).

 

                                                                       Diacon Gheorghe Cioiu