MSN

27.11.2014 – Sărbătoarea Sfintei Muceniţe Ecaterina în Cetatea Băniei: Hramul Biseicii „Maica Domnului” – Mântuleasa

 

Biserica „Maica Domnului” – Mântuleasa din Craiova şi-a sărbătorit marţi, 25 noiembrie, cel de al doilea hram, închinat Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. După Sfânta Liturghie, preoţii slujitori au săvârşit o slujbă de Te Deum la Centrul social pentru persoane cu disabilităţi „Sfânta Ecaterina”, aflat în currea bisericii. 

Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina a fost cinstită ca în fiecare an în singura biserică din Craiova care îi poartă hramul. Urmând unei mai vechi tradiţii, preoţii Bisericii Mântuleasa s-au pregătit de luni seara pentru a o după cuviinţă pe octotitoarea celor nevoiaşi, săvârşind rânduiala Vecerniei unită cu Litia. Evenimentele liturgice au fost completate în ziua de prăznuire a sfintei de slujba Utreniei şi de Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi, în frunte cu pr. Constantin Resceanu, parohul bisericii. La final, părinţii slujitori au oficiat o slujbă de Parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş.  

 

Biserica Mântuleasa în istoria Băniei

Biserica Mantuleasa a fost ridicată în jurul anului 1790 pe fundaţiile unei biserici de lemn mult mai vechi pe care istoricii o datează în jurul anilor 1680. Sfântul locaş a fost restaurat integral la sfărşitul secolului al XIX-lea, când au fost adăugate turnurile de la intrare şi a căpătat stilul arhitectural neoclasic. O nouă restaurare a avut loc în secolul XX, iar începand cu anul 2011, Biserica Mântuleasa a intrat într-un amplu proces de restaurare şi consolidare. În urma lucrărilor săvârşite, susţinute din fonduri europene, sfântul locaş a fost resfinţit la data de 3 noiembrie 2013, de Înaltpreasfinţitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

 

 

Bucurii praznicale în rândul beneficarilor Centrului „Sfânta Ecaterina”

Sfânta Muceniţă a fost cinstită în mod deosebit şi la Centrul de informare și consiliere  pentru persoane cu dizabilități „Sfânta Ecaterina” din Craiova, aflat sub coordonarea Asociației „Vasiliada”. Astfel, după ce au luat parte la Sfânta Liturghie, în Biserica „Maicii Domnului” – Mântueleasa, beneficiarii centrului au participat la slujba de Te-Deum, săvârşită de părinţii slujitori în foisorul centrului.  „Ziua în care sărbătorim ocrotitoarea acestui așezământ social este o zi încărcată cu emoție și bucurie, fiecare dintre noi, atât  beneficiar cât și specialist în cadrul Centrului, ne îndreptăm rugăciunea de mulțumire către Sfânta Mare Muceniță Ecaterina și nădăjduim că și în anul care va veni va veghea asupra activității noastre”, a declarat Daniela Popa, coordonatorul Centrului „Sfânta Ecaterina”. Alături de specialiștii centrului, beneficiarii au participat la seminarul duhovnicesc care a avut ca temă „Viața și minunile Sfintei Mucenițe Ecaterina”.

 

Centrul de informare și consiliere  pentru persoane cu dizabilități „Sfânta Ecaterina” a fost înființat în anul 2007, cu scopul de a facilita integrarea socială și economică a persoanelor cu dizabilități, prin oferirea serviciilor de mediere socială în vederea găsirii unui loc de muncă, consiliere individuală și de grup, activități de socializare și petrecere a timpului liber, terapie ocupațională.

                                                                         Diacon Gheorghe Cioiu,

Gabriela Firu