MSN

29.04.2015 – O întâlnire cu tradiţie în rândul studenţilor teologi: Simpozion naţional la Mănăstirea Tismana


Ca în fiecare an, Mănăstirea Tismana găzduieşte la începutul lunii mai lucrările Simpozionului naţional studenţesc organizat de Facultatea de Teologie din Craiova şi Arhiepiscopia Craiovei. Programată pentru zilele de 3-5 mai, întâlnirea va avea ca teme de dezbatere „Tradiţie şi înnoire în activitatea pastoral-misionară a Bisericii Ortodoxe Române“ şi „Teologie şi slujire pastorală în viaţa şi opera Sfântului Ioan Gură de Aur“.

Lucrările celei de-a VII-a ediţii a Simpozionului naţional studenţesc, cu secţiunile „Tradiţie şi înnoire în activitatea pastoral-misionară a Bisericii Ortodoxe Române” şi „Teologie şi slujire pastorală în viaţa şi opera Sfântului Ioan Gură de Aur”, vor avea loc şi anul acesta la Mănăstirea Tismana, în judeţul Gorj. Activitatea, care urmează să se desfăşoare în perioada 3-5 mai, îşi propune să promoveze dorinţa de cercetare şi studiu în rândul studenţilor din întreaga ţară, deschiderea spre dialog şi cunoaştere în rândul tinerilor participanţi şi, nu în ultimul rând, să marcheze anul 2015, proclamat de Sfânta noastră Biserică Ortodoxă Română ca An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, studenţi de la facultăţile de teologie din întreaga ţară şi-au anunţat prezenţa, referatele lor fiind selectate şi analizate în prealabil de o comisie de profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova.

Demersul Facultăţii de Teologie din Craiova îşi propune să completeze şirul activităţilor academice destinate în special studenţilor, în scopul de a încuraja înclinaţia spre cercetare, studiul şi implicarea comunicativă a acestora. Organizat până în prezent la Mănăstirea Tismana, spaţiu cu veche şi incontestabilă tradiţie ortodoxă, simpozionul completează un cadru mai larg de activităţi academice consacrate, organizate sub tutela Arhiepiscopiei Craiovei şi a Facultăţii de Teologie din Craiova.


Temele celor două sesiuni de comunicări au fost alese cu grijă de organizatori, având ca principal scop descrierea analitică a specificului teologic pe anul 2015. În acest context, fiecare participant va avea po­­si­bilitatea să dezvolte, atât prin prezentarea referatului pregătit, cât şi prin discuţii în plen, capacitatea de înţelegere şi aprofundare a celor două teme propuse spre dezbatere. Spre confirmarea calităţii academice a materialului prezentat, fiecare student va avea recomandarea unui profesor coordonator, precum şi sprijinul acestuia în prezentarea lucrării.

Fiecare întâlnire a dezvoltat subiecte incitante pentru participanţi, finalizarea fiind una pe măsura aşteptărilor, prelegerile regăsindu-se publicate în paginile unui volum colectiv, cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu Popa. Volumul, intitulat sugestiv „Opus Discipulorum“ (Lucrarea studenţilor), va fi lansat în cadrul întâlnirii, mai multe exemplare urmând să fie oferite în dar studenţilor participanţi şi bibliotecilor facul­tăţilor acestora de provenienţă. Şi anul acesta, cele mai bune referate vor fi premiate şi publicate într-un volum.

Arhid. Ioniţă Apostolache,

în Ziarul Lumina, Ediţia de Oltenia, 29 aprilie 2015