MSN

07.12.2015 – Activităţi culturale în Arhiepiscopia Craiovei: Festival de poezie religioasă, la Craiova

Centrul de restarare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova a găzduit la finele săptămânii trecute, vineri, 4 decembrie, cea de a IV-a ediţie a Fastivalului interjudeţean de poezie religioasă. Activitatea a fost organizată de Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei.

Mai mulţi elevi de la licee şi şcoli generale din Mitropolia Olteniei au luat parte la faza finală a festivalului-concurs de poezie religioasă, organizat de Fundaţia „Cuvântul care zideşte”. Şi de această dată, activitatea a promovat cu succes valorile şi tradiţia Bisericii Ortodoxe în rândul copiilor şi tinerilor. Tema de anul acesta a fost legată de lucrarea misionară în parohie şi mănăstire. Astfel, celor trei grupe de elevi participanţi, din ciclurile primar, gimnazial şi liceal, le-au fost sugerate mai multe cuvinte cheie de către membrii juriului, după care au fost compuse rime, aşezate mai apoi în poeziile recitate la final.

Premianţii festivalului

Pentru cei mai iscusiţi poeţi şi recitatori, membrii juriului, prezidat de pr. conf. dr. Constantin Băjău, de la Facultatea de Teologie din Craiova, au acordat diplome şi premii din partea organizatorilor. Astfel, la Ciclu Primar locul I a fost ocupat de elevii Andreea Vîlceanu, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi de Daria Stuparu, de la Şcola Gimnazială „Traian” din Craiova. La aceeaşi secţiune, locul II a fost ocupat elevii Anelisse Popescu şi de Maria Anastasia, de la Colegiul Național “Frații Buzești” din Craiova. Pe locul III s-a clasat eleva  Andreea Denisa Vasiloiu Fugaru, de la Școala Gimnazială “Eufrosina Popescu” din Botoșești – Paia, județul Dolj. La Ciclul Gimazial s-au remarcat elevii: Carla-Andreea Dobrică, de la Colegiul Neţional “Ştefan Velovan” din Craiova – premiul I, Răzvan Mihail Ciurăscu, Școala Gimnazială „Traian” – premiul II, Theodor Pavel Sandu, Școala Gimnazială Nr. 97, din București – premiul III şi Alexandra Bucur, Colegiul Național „Frații Buzești” – premiul III. La Ciclul Liceal, premiul I a fost ocupat de elevii Alexandru Enache, de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal şi Victor Muscalu, de la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova. Pe locul II s-a poziţionat concurenţii Sonia Andrada Marcu, Colegiul „Fraţii Buzeşti”, iar locul III a fost ocupat de seminaristul craiovean Laurențiu Bălăceanu.

Patru ani de tradiţie

La final, Cristina Stamatoiu, director executiv al Fundaţiei „Cuvântul care zideşte” i-a felicitat pe participanţi şi le-a transmis mesajul de binecuvântare din partea IPS Părinte Mitropolit Irineu. „Este al patrulea an la rând de când fundaţia noastră organizează acest concurs. Interesul de care se bucură în mijlocul elevilor din Mitropolia Olteniei a crescut de asemenea. Alături de celelalte concursuri şi evenimente cu tradiţie pe care le organizăm an de an, festivalul de poezie are menirea de a sădi în sufletele copiilor noştri dragostea pentru tradiţiile Sfintei noastre Biserici”, a spus Cristina Stamatoiu.

Săptâmnâna aceasta, miercuri, 9 decembrie, Fundaţia „Cuvântul care zideşte” organizează cea de a XIV-a ediţie a Concursului de colinde şi tradiţii româneşti „Glas de înger”. Evenimentul va avea loc în sala de festivităţi a Liceului „Charles Laugier” din Craiova.

În cadrul festivalului, au fost prezentate cele 2 volume din “Albumul turistic al monumentelor istorico-religioase din județele Olt și Vâlcea”, pliante și broșuri realizate în cadrul proiectului “Turismul cultural religios din județele Vâlcea și Olt – oportunitate de promovare a identității naționale și a valorilor patrimoniului național”, cod SMIS 24269, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.3 – Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică.

S-a discutat despre starea de conservare a monumentelor bisericești din județele Vâlcea și Olt, evidențiindu-se elementele de unicitate ce definesc acest patrimoniu eclezial de excepție.

A fost dezbătută situația patrimoniului mobil al lăcașelor de cult din cele două județe constatându-se necesitatea demarării unor eforturi concertate în ceea ce înseamnă promovarea acestor elemente identitare autentic românești.

Tinerii elevi au punctat că sursa de inspirație pentru poezia religioasă o reprezintă și icoanele, valori patrimoniale perene într-o Europă marcată de secularism și accentuate conflicte identitare.

De asemenea, a fost prezentat ghidul “Mănăstirea Tismana – Vatră de spiritualitate și tradiție seculară pe meleaguri oltenești” în cele 3 variante (ghid standard, ghid pe hârtie pânzată și ghid pe piele), pliante și broșuri realizate în cadrul proiectului “Promovarea potențialului turistic al Mănăstirii Tismana, județul Gorj”, cod SMIS 27112, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.3 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.

În cadrul dialogului s-a evidențiat caracterul unic al demersului cultural religios de promovare turistică al unui manuscris vechi ce reprezintă o mărturie istorică profundă a dezvoltării tiparului în Oltenia.

Cei prezenți au apreciat demersul de promovare al Mânăstirii Tismana și al Tetraevangheliarului Sf. Nicodim, consemnând și contribuția acestora la promovarea turistică a regiunii Sud-Vest Oltenia în context național și internațional.

Arhid. Ioniţă Apostolache