MSN

11.12.2015 – Festivalul interjudeţean „Glas de înger” la cea de a XIV-a ediţie


Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, a organizat miercuri, 9 decembrie, cea de a XIV-a ediţie a Festivalului-concurs de colinde şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun, „Glas de înger”. Dedicat elevilor din şcolile şi liceele Mitropoliei Olteniei, evenimentul a adunat peste 400 de participanţi în sala de festivităţi a Liceului „Charles Laugier” din Craiova. În deschiderea activităţii, pr. lect. dr. Ion Reşceanu a transmis celor prezenţi cuvântul de binecuvântare din partea IPS Părinte Mitropolit. La final, toţi participanţii au primit diplome şi daruri din partea organizatorilor.

Despre importanţa momentului, dar şi despre tradiţia de care se bucură între evenimentele culturale organizate sub oblăduirea Arhiepiscopiscopiei Craiovei, a vorbit Cristina Stamatoiu, director executiv al Fundaţiei „Cuvântul care zideşte”. „Festivalul de colinde şi tradiţii de Crăciun, organizat de instituţia noastră, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit, a ajuns anul acesta la cea de a XIV-a ediţie. Sunt ani în care am acumulat experienţă şi am crescut odată cu mesagerii colindului sfânt şi bun. De la grădiniţe, la şcoli gimnaziale şi licee din întreaga Oltenie, toţi colindătorii au venit aici spre a ne împărtăşi de bucuria Naşterii Domnului. Anul acesta am numărat cei mai mulţi participanţi, cu toţii primind daruri şi diplome din partea fundaţiei noastre”, a conchis Cristina Stamatoiu.

În cadrul ediţiei de anul acesta s-au remarcat în mod deosebit formaţiile de colindători: Grupul „Flori de măr”, de la Grădinița Zănoaga, judeţul Dolj, pentru gupa de Preşcolari, Corul Colegiului Naţional “Frații Buzești” Craiova, pentru gruma de Gimnaziu şi Corul “Harmony” al Liceului „Henry Coandă” din Craiova, pentru grupa Liceu. La secţiunea „Tradiţii şi obiceiuri” au fost premiţi următorii participanţi: Grădiniţa „Floare de Colţ” din Craiova – Preşcolari, Liceul Teoretic “Constantin Brâncoveanu” Dăbuleni, judeţul Dolj – Primar, Liceul Teoretic “Constantin Brâncoveanu” Dăbuleni, judeţul Dolj – Gimnaziu şi Seminarul Teologic Ortodox “Sfântul Grigorie Teologul” Craiova – Liceu. La secţiunea „Scenete” s-au remarcat elevii: Mihaela Cristina Zaharia, de la Școala Gimnazială Nr. 2 – Motru, judeţul Gorj, Maria Bușoi, de la Școala Gimnazială Nr. 2 – Motru, judeţul Gorj şi Marius Dăescu, de la Colegiul Tehnic Mătăsari, judeţul Gorj.

La eveniment, au fost prezentate cele 2 volume din “Albumul turistic al monumentelor istorico-religioase din județele Olt și Vâlcea”, pliante și broșuri realizate în cadrul proiectului “Turismul cultural religios din județele Vâlcea și Olt – oportunitate de promovare a identității naționale și a valorilor patrimoniului național”, cod SMIS 24269, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.3 – Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică.

Organizarea de evenimente culturale reprezintă o oportunitate de promovare a specificului local, o modalitate de redescoperire a tradiţiilor şi a istoriei pentru public şi facilitarea accesului tinerilor la informaţii culturale sub o formă care să le trezească interesul.

De asemenea, în cadrul festivalului a fost prezentat ghidul “Mănăstirea Tismana – Vatră de spiritualitate și tradiție seculară pe meleaguri oltenești” în cele 3 variante (ghid standard, ghid pe hârtie pânzată și ghid pe piele), pliante și broșuri realizate în cadrul proiectului “Promovarea potențialului turistic al Mănăstirii Tismana, județul Gorj”, cod SMIS 27112, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.3 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.

Arhid. Ioniţă Apostolache