MSN

31.05.2016 – Congresul Tinerilor din Mitropolia Olteniei, la cea de a XII-a ediţie: O întâlnire de suflet lângă Castelul „Roşianu” din Poiana

Castelul „Roşianu” din localitatea Poiana, comuna Turburea,  judeţul Gorj, a primit în frumoasa ambianţă care-l înconjoară peste 200 de tineri din Mitropolia Olteniei, pentru o zi de împreună comuniune şi activităţi catehetice. Evenimentul a avut loc sâmbără, 28 mai, şi a marcat cea de a XII-a ediţie a Congresului Tinerilor din Mitropolia Olteniei, dedicată anul acesta „Educaţiei religioase a tinerilor în familie, şcoală şi societate”.

Peste 200 de tineri din mai multe parohii ale Mitropoliei Olteniei au luat parte la lucrările celei de a XII-a ediţii a Congresului Tinerilor Ortodocşi. Locaţia aleasă anul acesta a fost Castelul „Roşianu” din localitatea gorjeană Poiana, gazdă pentru a doua oară celei mai importante activităţi cu tinerii din Oltenia. Activităţile au început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la altarul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitate. La final, IPS Părinte s-a adresat celor prezenţi, arătând bogăţia spirituală şi plină de binecuvântare duhovnicească a întâlnirii cu tinerii din Mitropolia Olteniei, în localitatea Poiana. „Cu anul acesta se împlineşte o frumoasă tradiţie aici, la Poiana, în jurul acestei sfinte biserici, unde tinerii din Mitropolia Olteniei vin ca împreună cu noi, ierarhi, clerici şi credincioşi, să mulţumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le revarsă asupra noastră, cele ştiute şi cele neştiute. E un prilej deosebit ca în această frumoasă zi să ne grupăm cu toţii, să ne revedem, să ne împărtăşim cunoştinţele, ideile şi să plecăm de aici mai bogaţi şi mai îndestulaţi pentru viaţa noastră de zi cu zi. Această binecuvântată aşezare oferă tuturor un loc de pace, un loc în care oricine să se reculeagă în jurul Sfintei Biserici, în credinţa noastră Ortodoxă şi în datinile noastre strămoşeşti. Întotdeauna începem această întrunire cu Sfânta Liturghie pentru că jertfa supremă pe care o aducem lui Dumnezeu în Duhul Sfânt şi prin mijlocirea Mântuitorului Iisus Hristos către Tatăl este lucru deosebit de important şi cel mai de valoare de sub cer. Aşadar, şi anul acesta, tineri din întreaga noastră Mitropolie a Oltenie au venit aici, la Poiana, ca să ne regrupăm împreună în jurul acestui sanctuar, să depănăm amintiri, să ne spunem experienţa pe care am dobândit-o după ce anul trecut ne-am despărţit unii de alţii, şi fiecare dintre noi să mărturisească pe Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus IPS Părinte Mitropolit.

După slujba euharistică, tinerii, împreună cu preoţii, prefesorii şi coordonatorii de grup, au mers în procesiune, până pe colina din vecinătatea sfântului locaş. Aici, IPS Părinte Mitropolit a fost întâmpinat cu pâine şi sare de tineri îmbrăcaţi în straie populare olteneşti. A urmat agapa, organizată cu sprijinul Parohiei Poiana, într-un cort frumos amenajat lângă Castelul „Roşianu”.

Întâlnire binecuvântată pe „colina speranţei”

Prezent la eveniment, părintele diacon Ovidiu Cuncea a moderat luările de cuvânt, destinzând atmosfera prin istorioare cu tâlc şi sfaturi, care au ajuns la inima tinerilor. În acest context, masajul IPS Părinte Mitropolit a fost unul de suflet, subliniind valoarea şi importanţa acestor întâlniri, organizate „pe colina speranţei” din Poiana. „Ne-am propus să ne reunim aici, pe această colină a speranţei, pentru că Învierea este însăşi nădejdea noastră şi dorinţa de a împlini ceea ce este necesar sufletului nostru, scopul existenţei veşnice: Împărăţia cerurilor. Este aşadar o mare bucurie să ne revedem şi de această dată, ca să depănăm împreună experienţa de un an de zile. Spunem în acest sens că este vorba de un bilanţ al activităţii cu tinerii din Mitropolia Olteniei. Acest loc a devenit astfel un simbol al tinereţii, al activităţii, al credinţei noastre şi o axă care leagă cerul de pământ. Ne unim şi suntem uniţi în numele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care în Sfânta Sa Evanghelie are o sublinire specială faţă de tineri, aceea de a-i primi la Dânsul şi de a-i învia. Aşa se face că, dintre toate aceste etape ale vieţii, tinereţea a fost preferată de Mântuitorul, înviind pe fiul văduvei din Nain şi pe fiica lui Iair. Deci, tinerii sunt efectiv ţinta noastră de activitate şi anul acesta, în Biserica Ortodoxă preocuparea faţă de educaţie şi faţă de tineri are un loc cu totul aparte. Acest mesaj îl consemnăm şi noi astăzi şi îl subliniem în cadrul activităţilor pe care le-am pregătit. Deci, tinerii sunt grija noastră de căpetenie şi aici, în locul acesta, sperăm să împământenim aceste eforturi pentru ca, ori de câte ori cineva trece pe aici, să vadă activitatea tinerilor din Oltenia, din România şi de peste hotare”, a afirmat Mitropolitul Olteniei. IPS Părinte a ţinut de asemenea să menţioneze aportul considerabil adus de Primăria din localitate pentru trecerea acestei locaţii în proprietatea Arhiepiscopiei Craiovei, în scopul organizării de activităţi cu tinerii.

Prezentă la eveniment, în calitate de invitat special, prof. Silvia Cârţu, directorul Şcolii „Mihai Viteazul” din Craiova şi preşedintele Asociaţiei „Părinţi pentru copii – Oltenia” a vorbit tinerilor despre „valoarea educaţiei religioase în formarea tinerelor caractere”. Totodată, prof. Silvia Cârţu i-a îndemnat pe participanţi să-şi îndrepte paşii „spre Biserică, să-L mărturisească permanent pe Mântuitorul Hristos pentru a putea reînvia cele mai frumoase valori şi virtuţi creştine ale neamului românesc”.

Dezbateri catehetice, răspunsuri şi momente artistice de suflet

După luările de cuvânt, pr. lect. dr. Ion Reşceanu, directorul Departamentului de Teologie din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova, a făcut o scurtă prezentare exegetică asupra textului de la Efeseni 6, 1-14. Au urmat mai apoi activităţile pe grupuri, în cadrul cărora fiecare participant a dezbătut împreună cu preotul sau profesorul coordonator, pe baza textului paulin, tema întâlnirii. În acest context, tinerii au trebuit să răspundă la două întrebări, propuse de organizatori: „Care sunt foloasele educaţiei religioase pentru viaţa tânărului de azi?” şi „Ce pot face eu pentru educaţia religioasă a prietenului sau colegului meu?”. Dezbaterile în cadrul celor opt grupuri de lucru au fost urmate de un intens program artistic, organizat chiar de participanţii la eveniment. Momentul a fost deschis de Corul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Caiova, urmat de copii din grupul de dansuri porulare din Târgu Cărbuneşti. Cântecul popular, interpetările folk, poezia şi dansul au împărtăşit bucurie şi voie bună tuturor celor prezenţi, de la mic, la mare. Întâlnirea s-a încheiat prin prezentarea în plen a concluziilor pe care tinerii le-au consemnat în cadrul grupurilor de lucru. Fiecare grup şi-a desemnat astfel un raportor, care a prezentat în plen răspunsurile la cele două întrebări legate de tema întâlnirii.

Pe lângă organizarea şi ambienţa inedită de care se bucură de la un an la altul, Congresul Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Olteniei reprezintă un veritabil moment de bilanţ al activităţilor cu tinerii la nivel celor mai active parohii din Oltenia. De acest considerent s-a legat selectarea participanţilor la activitate.

Arhid. Ioniţă Apostolache