MSN

16.06.2016 – Activităţi culturale organizate de Fundaţia „Cuvântul care zideşte”: Festivalul concurs “Icoana – fereastră spre cer”, la ediția a X-a

Ca în fiecare an, elevii cu talent la pictură şi desen din Arhiepiscopia Craiovei participă la Festivalul „Icoana – fereastră spre cer”. Organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, activitatea a ajuns anul acesta la cea de a X-a ediţie.

Fundaţia “Cuvântul care zidește” a Mitropoliei Olteniei a organizat joi, 16 iunie, de la orele 11.00, Festivalul concurs “Icoana – fereastră spre cer”,  ediția a X-a. Activitatea a avut loc la Centrul de restaurare, conservare patrimoniu și vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova, fiind derulată în parteneriat cu Școala Profesională Specială  din cadrul Penitenciarului pentru Minori și Tineri din Craiova, în baza parteneriatului „Bucuria de a dărui”, avizat de Inspector Școlar Județean Dolj. Astfel participanții la acest festival – concurs, elevi de la mai multe unități de învățământ din municipiul Craiova și din localitățile Măceșu de Sus, Botoșești – Paia, Murgași, Unirea, Coșoveni au fost premiați pentru lucrările lor de pictură pe tema  “Înălţarea Domnului”. Din comisia de evaluare a lucrărilor au făcut parte profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Departamantul Arte vizuale, Secția Artă sacră: lect. univ. Bădescu Alexandrina, lect. univ. Burlan Emilia, lect. univ. Popescu Emilian. „Concursul şi-a propus să descopere şi să promoveze noi talente în domeniul picturii cu specific religios. Printre obiectivele activității amintim stimularea creativității copiilor şi tinerilor cu preocupări în domeniul artei religioase, realizarea unor schimburi de experiență între tinerii artiști, promovarea valențelor educative ale religiei ortodoxe și creşterea gradului de implicare a copiilor şi tinerilor în activităţi culturale şi de dezvoltare personală”, a precizat Cristina Stamatoiu, director executiv al Fundației „Cuvântul care Zidește”. Pe lângă expoziția cu icoanele participanților la Festivalul concurs „Icoana – fereastră spre cer”, au fost expuse și lucrări ale copiilor de la Școala Profesională Specială din Cadrul Penitenciarului pentru Minori și Tineri din Craiova, parteneri la aceste activități.


Proiecte permanente şi de voluntariat

Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, sprijină permanent promovarea noilor talente din rândul elevilor olteni. Pe lângă festivalurile şi concursurile permanente, între care amintim „Îngerul a strigat”, Festivalul Oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur” sau „Icoana – fereastră spre cer”, sunt organizate numeroase tabere de creaţie, întâlniri de lucru sau proiecte culturale şi de filantropie. Aşa se face că, în fiecare an, apropiaţii ONG-ului, elevi sau profesori, participă voluntari la confecţionarea de mărţişoare şi alte obiecte artizanale, care mai apoi sunt comercializate în scop caritabil. Cea mai recentă activitate a fundaţiei, după organizarea festivalului de icoană, va fi Tabăra de excelenţă pentru olimpici „Science, Inteligence, Research” (SIR), care va avea loc la Mănăstirea Tismana, la începutul lunii viitoare.

La vernisaj, interesul copiilor și tinerilor a fost îndreptat către cele 2 volume prezentate din “Albumul turistic al monumentelor istorico-religioase din județele Olt și Vâlcea”, ce cuprind informații importante cu privire la istoria monumentelor religioase, descrierea picturilor, a tezaurului deținut de monumentele de cult, dar și imagini din cadrul acestora. Albumul, pliantele și broșurile au fost realizate în cadrul proiectului “Turismul cultural religios din județele Vâlcea și Olt – oportunitate de promovare a identității naționale și a valorilor patrimoniului național”, cod SMIS 24269, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.3 – Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică.

Invitații au admirat cele mai reprezentative edificii patrimoniale, cu potențial turistic, de pe raza județelor Vâlcea și Olt, iar iubitorii de artă eclezială au punctat câteva dintre ele pe lista “de vizitat…”.

A fost prezentat, de asemenea, ghidul “Mănăstirea Tismana – Vatră de spiritualitate și tradiție seculară pe meleaguri oltenești” în cele 3 variante (ghid standard, ghid pe hârtie pânzată și ghid pe piele), pliante și broșuri realizate în cadrul proiectului “Promovarea potențialului turistic al Mănăstirii Tismana, județul Gorj”, cod SMIS 27112, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.3 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.

Vechea vatră oltenească, văzută în ansamblul său, cu obiceiurile, credințele, valorile sale, cu obiectele și expresiile artistice, cu stilul de viață specific, nu trebuie lăsată să se piardă în efervescența transformărilor din zilele noastre. Măiestria cu care erau lucrate materiile prime “furnizate de natură”, tehnicile de îmbinare a diferitelor piese, organizarea elementelor ornamentale și decorative trebuie transmise mai departe generațiilor tinere în ideea păstrării identității noastre culturale.


Arhid. Ioniţă Apostolache

Gabriela Firu