MSN

30.06.2016 – Bucurii duhovniceşti pentru credincioşii din Arhiepiscopia Craiovei : IPS Părinte Irineu a sfinţit biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Buduhala

Credincioşii din Parohia Şomăneşti I, judeţul Gorj, au venit în număr mare la slujba de sfinţire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din filia Buduhala. În mijlocul parohienilor s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul Slujbei Euharistice a fost hirotonit întru diacon, pe seama parohiei Raci, tânărul teolog Mădălin Ţicleanu, absolvent al Facultăţii de Teologie din Craiova.

„Sfinţii Apostoli au mers în toată lumea spre a împlini porunca Mântuitorului”

În cuvântul de învăţătură rostit după slujba euharistică, Mitropolitul Olteniei a subliniat rolul uriaş pe care l-au avut Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel în lucrarea de evanghelizare, de vestire a învăţăturii pe care a adus-o în lume Mântuitorul nostru Iisus Hristos. „Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care urmează Pogorârii Duhului Sfânt, ne arată lucrarea Atotputernicului Dumnezeu asupra Sfinţilor Apostoli şi a întregii lumi. De atunci, Sfinţii Apostoli, înzestraţi cu putere dumnezeiască, au mers în toată lumea spre a împlini porunca Mântuitorului Iisus Hristos: «…mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh» (Matei 28, 19). Printre cei trimişi de Dumnezeu se remarcă Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, sărbătoriți astăzi, iar prin ei se arată că Duhul Lui Dumnezeu locuiește în biserica noastră şi dintre oameni sunt aleși ierarhi, păstori, sunt aleși sfinți, mucenici și slujitori adevărați ai bisericii noastre ortodoxe. În Evanghelia de astăzi, Sfântul Evanghelist Matei descrie un moment esențial din viața Sfinților Apostoli, atunci când i-a întrebat: «Cine zic oamenii că sunt eu, Fiul Omului?». Și au răspuns: «Unii zic că ești Ilie, alții Ieremia sau unul dintre profeți». «Dar, voi, a întrebat Mântuitorul Hristos, voi cine ziceți că sunt?». Și a răspuns Sfântul Apostol Petru: «Tu ești Hristos, Fiul Lui Dumnezeu Cel viu»! Această mărturie a Sfântului Apostol Petru este subliniată de Domnul ca izvorând de la Dumnezeu-Tatăl, fiindcă i s-a dat lui această cunoaștere de la Tatăl Cel Ceresc”.

La final, IPS Părinte Irineu i-a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit la renovarea şi înfrumuseţarea sfântului locaş de rugăciune. Pentru contribuţia adusă la aceastei lucrări, preotul paroh, Cătălin Popescu, a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, iar mai multe persoane au primit Gramate chiriarhale de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Buduhala – Gorj a fost ridicată între anii 1923 – 1925. Lucrările de consolidare şi restaurare a sfântului locaş s-au desfăşurat în perioada 2007 – 2015, cu sprijinul enoriaşilor şi a autorităţilor publice locale.

Praznicul Sfinţilor Apostoli în Cetatea Băniei

În Cetatea Băniei, hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost întâmpinat în mod deosebit la biserica închinată sfinţilor, din strada cu acelaşi nume. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi, condus de pr. Grigore Vulcănescu, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei.

Tot în cinstea Sfinţilor Apostoli a fost organizată o slujbă de Priveghere, la Biserica „Postelnicu Fir” din Craiova. Iniţiativa a aparţinut membrilor Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Craiova, şi pr. consilier Grigore Vulcănescu, parohul bisericii. Alegerea locaţiei a fost motivată de prezenţa aici a moaştelor Sfântului Ioan cel Milostiv, care se bucură de mare evlavie în rândul credincioşilor craioveni.

Preot Gheorghe Cioiu,

Arhid. Ioniţă Apostolache

Prof. Vasile Gogonea