MSN

28.07.2016 – Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, opt ani de arhipăstorire în Mitropolia Olteniei

Miercuri, 27 iulie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Evenimentul duhovnicesc a marcat şi împlinirea a 8 ani de arhipăstorire în scaunul de Întâistătător al Bisericii din Oltenia. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Irineu a vorbit despre viața și minunile Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, a cărui pomenire a fost săvârșită în această zi. Totodată, IPS Părinte a ținut să le mulțumească tuturor pentru bucuria împărtășită și pentru împreuna rugăciune săvârșită, asigurându-i de toată dragostea și purtarea sa de grijă.

„Osteneala principală trebuie să fie în rugăciune, în Sfânta Liturghie și în ajutorarea celor săraci și celor care nu au pe nimeni, întrucât aripile noastre de urcuș către Dumnezeu, de zbor către înălțimile cele mai înalte nu sunt altele decât rugăciunea și milostenia. Acestea ne duc către Împărăția Cerurilor pentru că numai acestea sunt bineprimite înaintea Împăratului Ceresc, ele care creează punte de legătură între noi și Mântuitorul Hristos prin Sfânta Treime, ele care creează legătura socială, fraternă, de iubire dintre noi, oamenii. Așa ne învață și Sfântul Pantelimon de astăzi, cel care s-a ostenit cu știința medicală, cel care a învățat meșteșugul tămăduirilor, și apoi, în final, a învățat legea creștină și și-a însușit-o, întipărind-o în sufletul său, așa cum spune Psalmistul, că „Legea ta este întotdeauna preocuparea vieții mele„. Deci preocuparea Sfântului Pantelimon este ca sufletul său să fie cât mai strălucitor și trupul său să fie cât mai ascultător față de suflet, ca în felul acesta, atât trupul cât și sufletul să se sfințească și să ajungă curat în Împărăția Cerurilor„ a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.


Sfântul Pantelimon, protector al bolnavilor

„Este o haină a Duhului Sfânt cu care suntem îmbrăcați prin haina Sfântului Botez. De acolo am primit haina nestricăciunii, și această haină de har și de lumină se amplifică și se desăvârșește o dată cu nevoința noastră, cu strădania noastră, ca atunci când vom ieși din viața această haina de lumină să ne acopere goliciunea noastră și să ne arate strălucitor în Împărăția lui Dumnezeu. Sfântul Pantelimon și-a dobândit acest har strălucitor, de aceea viața lui a fost încununată cu daruri duhovnicești ale facerii de minuni, ca mai apoi în biserica noastră să fie Sfântul protector al bolnavilor, vindecătorul celor din suferință și nevoi. Și, mai presus de toate, Sfântul s-a încununat de la Împăratul veacurilor, pentru că sfinții mucenici sunt aceia care primesc din însăși Mâna Domnului cununa neveștejită a Împărăției Cerurilor„, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.


IPS Părinte Mitropolit Irineu s-a născut la 16 noiembrie 1957, în localitatea Perişani, judeţul Vâlcea. La Taina Sfântului Botez a primit numele Ioan. Din sânul familiei, Înaltpreasfinţia Sa a cules o aleasă educaţie creştină, prin care a dobândit apropierea treaptă cu treaptă de slujirea lui Dumnezeu. A ostenit cu dăruire jertfelnică la Altarul Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, iubind deopotrivă învăţătura teologiei ortodoxe, căreia i s-a dedicat în mod desăvârşit ca profesor şi cercetător. Osteneala Înaltpreasfinției Sale s-a concretizat în acest sens prin numeroase realizări pastorale, administrative şi cărturăreşti, pilduitoare pentru fiii duhovniceşti pe care îi călăuzeşte permanent pe calea mântuirii. Ceremonia de întronizare ca Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un sobor de 18 arhierei, în ziua de 27 iulie 2008, în Catedrala mitropolitană din Craiova, sub pronia Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, al cărui praznic este cinstit în această zi.

Gabriela Firu