MSN

28.07.2016 – Hram de tradiţie în două biserici craiovene

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a fost cinstit în Cetatea Băniei în două locaşuri cu tradiţie istorică. Bisericile Mântuleasa şi „Sfântul Ioan” – Hera au îmbrăcat haina de praznic miercuri, 27 iulie, numărându-se printre puţinele închinate Sfântului Doctor fără de arginţi în Mitropolia Olteniei.

Două dintre bisericile craiovene au îmbrăcat haină de praznic cu prilejul cinstirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. Sărbătoarea a început de marţi seara la Biserica „Maica Domnului” – Mântuleasa şi la Biserica „Sfântul Ioan” – Hera. A doua zi, miercuri, 27 iulie, a fost săvâşită Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în sobor de slujitori, fiind împărţite totodată daruri către credincioşii nevoiaşi. La final, preoții au săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii sfintelor locașuri de închinăciune care au slujit, s-au ostenit pentru biserici sau au ajutat după măsura puterii lor.


Istorie şi tradiţie la Biserica Mântuleasa din Craiova

Biserica Mântuleasa a fost ridicată în jurul anului 1790, având o formă arhitecturală tipic muntenească. Sfântul locaş a fost construit pe fundaţiile unei biserici de lemn, mult mai veche, pe care istoricii o datează în jurul anilor 1680, fiind ctitorită de către Despina Doamna. Sfântul locaş avea un cimitir adiacent, care a funcţionat până la mijlocul secolului al 19-lea când, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cimitirele au fost desfiinţate de pe lângă biserici, acolo unde existau comunităţi. Au fost descoperite ulterior numeroase morminte, atât în interiorul bisericii, cât şi în exterior. Biserica a fost restaurată integral la sfârşitul secolului al 19-lea, când au fost adăugate turnurile de la intrare şi a căpătat stilul arhitectural neoclasic, pictura fiind realizată de către cunoscutul pictor Costache Petrescu. În urmă cu trei ani a fost resfinţită de IPS Părinte Mitropolit Irineu, urmare a complexelor lucări de restaurare care s-au făcut la interior şi exterior.
Biserica Mântuleasa este declarată monument istoric din anul 2004, fiind inclusă în lista monumentelor istorice din judeţul Dolj. Printre slujitorii bisericii care au marcat istoria Bisericii Mântuleasa amintim pe preotul Ilie Dumitrescu, cel care a refăcut biserica în secolul 20, pe pr. Dimitrie Ciuciu, care a avut de suferit din cauza prigoanei comuniste, şi pe pr. prof. Alexie Buzera, cunoscut profesor de muzică bisericească. Pe lângă hramul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, biserica este închinată de asemenea Adormirii Maicii Domnului şi Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina.

Biserica „Sfântul Ioan”-Hera în istorie

Biserica „Sfântul Ioan”-Hera din Craiova se află pe Strada Arieşului, la numărul 25. Este unul dintre cele mai vechi locaşuri de cult ale urbei, fiind ridicat din temelie în anul 1804, de către Hera Stenescu, starostele cojocarilor craioveni. Construcţia a fost făcută din cărămidă, în formă de corabie, cu ziduri groase şi stâlpi puternici de susţinere. Este printre puţinele biserici monumente istorice din Arhiepiscopia Craiovei care şi-au păstrat cu fidelitate forma originală. Slujba de sfinţire şi intrarea ei în uzul cultului au avut loc în anul 1806. În ­decursul timpului a trecut prin mai multe etape de restaurare şi reconsolidare. În prezent, se numără în rândul bisericilor de patrimoniu din Arhiepis­copia Craiovei.

Arhid. Ioniţă Apostolache