MSN

31.10.2016 – A fost lansată monografia “Biserica Sfinţii Arhangheli” a istoricului Toma Rădulescu

Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Craiova a găzduit vineri, 28 octombrie, lansarea a monografiei sfântului locaș, intitulată “Biserica Sfinţii Arhangheli”, scrisă de istoricul prof. dr. Toma Rădulescu. La eveniment au fost prezente personalități culturale, preoți și enoriași ai Parohei, fiind moderat de lect.univ. pr. Ion Resceanu, de la Parohia Mântuleasa.

„Cartea este un izvor de lumină pentru viitoarea istorie a Craiovei”

„Cartea prezintă sub formă monografică această instituție, Biserica Sfinții Arhangheli.  Este o carte care se citește ușor, pentru că ea cade la sufletul omului, apropiindu-se de oameni, de toată zona aceasta, de Parohia aceasta, fiind reprezentativă pentru istoria Craiovei. Monografia este scrisă cu măsura echidistanței față de contemporanii autorului, este un izvor de lumină pentru viitoarea istorie a Craiovei încă nescrisă. Aluviunile culturale și istorice nu fac decât să apropie și mai mult cititorul și enoriașul din Parohia Bisericii Sfinții Arhangheli de cartea domnului Toma Rădulescu. Între forma exprimată, de atotcuprindere, și ariditatea lucrărilor istoriografice, Toma Rădulescu a ales, ca viziune proprie, o cuprindere dintr-o singură privire, peste o întindere spirituală dincolo de circumscrierea Bisericii Sfinții Arhangheli”, a subliniat prof.univ.dr. Dinică Ciobotea.

Prezent la eveniment, prodecanul Facultății de Istorie din cadrul Universității din Craiova a amintit despre contextul politic și social în care a fost ctitorită Biserica „Sfinții Arhangheli”. „Voi spune câteva fraze despre Craiova medievală, menționată în 1475, oraș pentru prima data amintit în 1583, Craiova – un oraș dominat într-o primă fază de Boierii Craiovești, Craiova, în același timp, moșie domnească. Este o dualitate care caracterizează întreg sec XVII: dualitatea între domnie și domnii care se trag din Boierii Craioveștilor, și este o caracteristică a Craiovei și în acest secol. Secolul XVII, din perspectiva ctitoriilor, este un secol sărac, pentru că singura biserică ortodoxă de zid este Biserica Sfântul Dumitru. Secolul XVIII este un secol dezechilibrat în construcția de biserici între cele două jumătăți ale sale. Dacă în prima jumătate apar doar câteva biserici și putem menționa aici Biserica Sfântul Ilie, Biserica Sfântul Mina, Biserica Sfântul Gheorghe Vechi, în a doua jumătate a secolului avem aproape 20 de biserici de zid care sunt construite în Craiova”, lect.univ.dr. Liviu Ilie, prodecanul Facultății de Istorie din Craiova.


“Cercetarea a scos la lumină istoria biserici, a personalităților și enoriașilor Parohiei”

Parohul Bisericii, pr. Daniel Mucică, a adresat mulțumiri invitaților și enoriașilor pentru participarea la acest eveniment, exprimându-și aprecierea față de prof.dr. Toma Rădulescu pentru jertfa pe care a făcut-o în realizarea acestei monografii.

„Multumesc domnului Toma Rădulescu pentru că, prin dărnicia dumnealui, prin jertfa pe care a făcut-o, prin cercetarea dumnealui a reușit să scoată în avidență în această frumoasă lucrare atât istoria bisericii de-a lungul timpului, cât mai ales istoria personalităților, a enoriașilor Parohiei noastre care, de-a lungul timpului, au contribuit foarte mult la construirea, la menținerea vie a flacărei credinței noastre, și iată că pentru noi, astăzi, sunt un exemplu de urmat. Toți cei care ne-am adunat astăzi aici considerăm că este locul în care ne aducem aminte de înaintașii noștri, ca noi să le urmăm exemplul și, la rândul nostru, de-a lungul timpului, să fim exemple prin faptele noastre, prin jertfa noastră, pentru urmașii noștri”, a conchis preotul paroh al Bisericii Sfinții Arhangheli, Daniel Mucică.

Gabriela Firu