MSN

28.11.2016 – Activităţi interactive şi de voluntariat în Arhiepiscopia Craiovei: „Agapa Tinerilor Ortodocşi” din Bănie

Mai mulţi tineri, membrii ai grupurilor parohiale din Arhiepiscopia Craiovei, au luat parte la finele săptămânii trecute, la mai multe activităţi interactive, organizate în Craiova sub genericul „Agapa Tinerilor Ortodocşi”. Preţ de două zile, 26-27 noiembrie, alături de preoţii coordonatori, cei peste 100 de participanţi au vizitat mai multe obiective turistice din Bănie, au legat noi prietenii şi s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie.


Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, peste 100 de tineri din judeţele Dolj şi Gorj s-au întâlnit în Craiova pentru a lua parte la activităţile dedicate „Agapei Tinerilor Ortodocşi” (ATO). În mare parte membrii au grupurilor parohiale şi asociaţiilor de tineret din teritoriu, participanţii au fost implicaţi într-un program interactiv, menit să întărească şi să promoveze spiritul de voluntariat. Iniţiativa a aparţinut grupului de tineri „Tinerii Maicii Domnului”, de la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Gheorghe Vechi” din Craiova, coordonat de pr. Mihail Scorbură. Tinerii craioveni şi-au dorit în mod deosebit să împărtăşească experienţa cele de a VII-a întâlniri dedicată pregătirii Praznicului Naşterii Domnului, ATO, cu alţi membrii ai grupurilor parohiale din teritoriu. Acţiunea a fost sprijinită de „Biroul de catehizare şi activităţi cu tineretul” din cadrul Centrului Eparhial din Craiova, fiind astfel primul an în care tineri din Arhiepiscopia Craiovei, membrii în mai multe grupuri parohiale, se întâlnesc în Cetatea Băniei.


Două de zile de program interactiv şi rugăciune

ATO a debutat sâmbătă, 26 noiembrie, la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Grupurile de tineri, aparţinând ASCOR Craiova, ASCOR Tg. Jiu, Seminarului Teologic „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova, Parohiei „Înălţarea Domnului” din Tg. Jiu, Parohiei „Sf. Nicolae”- Brânduşa din Craiova sau grupului de voluntari de la Spitalul Municipal din Craiova, au fost primite în sfântul locaş de „Tinerii Maicii Domnului”. După ce au săvârşit împreună Acatistul „Sfântului Stelian”, tinerii au vizitat mai multe muzee şi biserici din Craiova. Programul zilei a fost completat printr-o agapă cu bucate de post, organizată la Restauanul „Il Padrino” din Craiova.


Sfântă Liturghie în Biserica Obedeanu

A doua zi, duminică, 27 noiembrie, tinerii au participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită la Altarul Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Obedeanu din Craiova. Cu acest prilej, oaspeţii au dat răspunsurile liturgice din cele două străni ale sfântului locaş. La final, cu toţii au primit cuvântul de binecuvântare al preotului Ioan Ioanicescu, care le-a vorbit despre „pilda tânărului bogat” din pericopa evanghelică duminicală (Lc. XVIII, 18-27). După slujbă, alături de parohieni, tinerii au servit masa în curtea sfântului locaş. Ultimul obiectiv vizitat a fost Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova. Aici, participanţii s-au rugat pentru câteva clipe în Paraclisul „Sfinţii Serghie şi Vah”, au vizitat Aula „Mitropolit Nestor Vornicescu” şi Muzeul de „Artă Bisericească”. La finele întâlnirii, cu toţii au primit daruri din partea IPS Părinte Mitropolit Irineu.


„Agapa Tinerilor Ortodocşi reprezintă pentru noi un bun prilej de interacţiune şi comunicare. Totodată, alături de voluntarii noştri, am încercat în aceste zile, prin programul propus, să ne pregătim pentru viitoarele activităţi pe care le vom avea de pregătit aici, în Cetatea Băniei, cea mai importantă fiind cu siguranţă Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din toată lumea, pe care o vom găzdui în 2018. Aducem mulţumire tuturor binefăcătorilor noştri, tinerilor care au participat la activităţile noastre şi de asemenea la toţi cei care celor care ne-au susţinut în acest demers”, a spus pr. Mihai Scorbură, croodonatorul grupului de tineri „Tinerii Maicii Domnului”.


Pr. Ioniţă Apostolache