MSN

30.01.2017 – IPS Irineu a slujit la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Gheorghe Vechi” din Craiova

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit duminică, 29 ianuarie, la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Gheorghe Vechi” din Craiova.

Peste o sută de credincioşi craioveni au luat parte la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de IPS Părinte Irineu la Altarul Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Gheorghe Vechi”, în cea de a XVII-a Duminică de după Rusalii. În cuvântul rostit la finalul Slujbei Euharistice, Părintele Mitropolit Irineu a explicat pericopa evanghelică a acestei duminici. „Vestea despre Mântuitorul Hristos și despre faptele Lui se răspândise dincolo de hotarele sfinte. Și astfel, o femeie cananeancă, din ţinuturile de dincolo de Iordan, dirind ca fiica ei să se facă sănătoasă, a arătat multă credință și evlavie față de Mântuitorul Iisus Hristos. Atât Domnul nostru, cât și femeia aceasta, parcă se așteptau reciproc. Mântuitorul știa că femeia avea să-I iese în întâmpinare și să ceară ajutor. Femeia nu s-a apropiat de Domnul, după obiceiurile și după tradițiile lor, ci striga în urma Lui, îndurerată de suferință, ştiind cât de mult suferea fiica ei. Își dădea seama că nimeni nu poată să izgonească duhurile necurate și că nu există medicament pentru asemenea boală. Neavând aceste arme, lumea dinaintea Mântuitorului Iisus Hristos n-a reușit să facă asemenea vindecări și asemenea minuni. Numai Domnul, care a venit în lume să mântuiască pe tot omul, avea asemenea putere şi a putut, doar prin cuvânt, să vindece pe fiinca cea bânduită de duhuri necurate”, a subliniat IPS Părinte.


„Dumnezeu nu renunţă niciodată la noi”

În continuare, IPS Părinte Mitropolit a vorbit despre dragostea și purtarea  lui Dumnezeu față de oameni. „Dumnezeu, în bunătatea Sa fără margini, pregătește sufletele oamenilor ca să se întâlnească cu El. Este o lucrare nevăzută a lui Dumnezeu ce se petrece în sufletul nostru. Nu ne dăm seama de multe ori de ce ni se-ntâmplă, pentru că nu cunoaștem mai dinainte firul vieții noastre și evenimentele la care vom fi părtași. Noi știm că Dumnezeu ne iubește și că El ne-a creat și poartă grijă de noi prin Providența Sa dumnezeiască. În felul acesta, noi ne desfășurăm viața în credință. Chiar dacă nu suntem atât de conștienți de această purtare de grijă a lui Dumnezeu sau nu, totuși, Cel care ne-a creat niciodată nu ne va părăsi. Odata ce am fost plănuiți de Dumnezeu și ne-am născut pe pământul acesta, nu mai încetăm să existăm, și întotdeauna vom fi aici, pe pământ și în ceruri, veșnici. Prin planul creației Sale, Atotputernicul și Creatorul nostru nu reununță niciodată la noi, ci se arată purtator de grijă și iubitor de oameni”, a adăugat Părintele Mitropolit Irineu.

Biserica „Sf. Gheorghe Vechi”

Situată în zona centrală a municipiului Craiova, Biserica „Sfântul Gheorghe Vechi” a fost ridicată la începutul anilor 1730. Sfântul lăcaș a fost cunoscut o vreme de credincioși ca „mănăstire”, așa cum reiese din însemnările lui Dionisie Fotino și din alte cartografii mai vechi. Într-un document datat în perioada 1813-1815, se află trecută „biserica «Sfântul Nicolae-Vechi», cu hramul Sfântul Mucenic Gheorghe, făcută de neguțătorii mahalagii. Mai târziu i s-a popularizat numele de «Sfântul Gheorghe Vechi»” (Pr. Gogu Demetrescu, Sinodicon, 1982). De-a lungul anilor a suferit mai multe lucrări de renovare și consolidare, iar din anul 2009 funcționează ca paraclis mitropolitan.

Gabriela Firu