MSN

17.04.2017 – Bucurii sfinte de Înviere pentru credincioşii olteni

Peste o mie de credincioşi craioveni au venit la rugăciune în noapte Sfintei Învieri la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Bănie. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La miezul nopţii, în frunte cu IPS Părinte Mitropolit, au ieşit în faţa sfântului locaş unde, pe esplanada special amenajată, a fost săvârşită rânduiala liturgică pemergătoare Canonului Sfintei Învieri. Tot aici, IPS Părinte Irineu a dat citire Scrisorii Pastorale, adresată tuturor credincioşilor din Arhiepiscopia Craiovei cu prilejul sfintei sărbători. După acest moment, soborul de preoţi şi diaconi a intrat înlăuntrul sfântului locaş unde slujba a fost completată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.


Duminică 16 aprilie, în prima zi a Sfintelor Paşti, IPS Părinte Mitropolit a slujit după tradiţie la Paraclisul Mitropolitan „Maica Domnului-Dudu” din Craiova, unde s-a săvârşit slujba celei de „A doua Învieri”. Conform rânduielilor liturgice, în cadrul slujbei s-a citit, în douăsprezece limbi, textul evanghelic de la Ioan, capitolul 20, versetele 19-25.


La Râmnic, sute de credincioşi au primit lumină în noaptea de Înviere din partea Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care a slujit, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, la Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin, iar Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, liturghisit la Catedrala episcopală „Înălţarea Domnului” din Slatina.

Pr. Ioniţă Apostolache