MSN

19.04.2017 – IPS Părinte Mitropolit Irineu, în mijlocul credincioşilor olteni


Programul liturgic închinat Sfintelor Sărbători Pascale a continuat după rânduială în primele zile ale Săptămânii Luminate, la altarele sfintelor locaşuri de închinare din Mitropolia Olteniei. În Cetatea Băniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit luni, 17 aprilie, Sfânta Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Maica Precista” – Dudu.


Câteva sute de credincioşi craioveni au venit la rugăciune în prima şi a doua zi de Paşti la Paraclisul Mitropolitan „Maica Precista” – Dudu din Craiova, unde a slujit IPS Părinte Mitropolit Irineu. Înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, IPS Părinte a săvârşit aici rânduiala „Celei de a doua Învieri”, în cadrul căreia textul evanghelic de la Sfântul Evanghelist Ioan, capitolul 20, versetele 19-25, a fost citit în 12 limbi. În cuvântul de învăţătură, rostit la finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenţi despre „înţelesurile teologice adânci şi bucuria Învierii Mântuitorului Hristos” şi despre foloasele duhovniceşti pe care Marele Praznic le aduce în viaţa noastră. A doua zi, luni, 17 aprilie, IPS Părinte a fost prezent din nou în Catedrala „Madonei”, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sfântă Liturghie Arhierească la Mănăstirea Frăsinei

Marţi, 18 aprilie, în cea de a treia zi a Praznicului Învierii, IPS Părinte Mitropolit Irineu a slujit Sfânta Liturghie Mănăstirea Frăsinei, alături de IPS Părinte Varsaufie, Arhiepiscopul Râmnicului şi PS Emilian Lovişteanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. În cuvântul de binecuvântare, rostit la finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a arătat că „Sărbătoarea Învierii Mântuitorului Hristos a cuprins întreaga lume, atât cea văzută, cât și cea nevăzută, de lumină cerească. Lumina Mântuitorului Hristos a strălucit la mormânt și cei care erau de față au văzut această lumină care a arătat că Domnul a înviat și că El este biruitor al morții, al iadului și al stricăciunii. Dis-de-dimineață, femeile mironosițe au mers la mormânt să ungă Trupul Domnului și să împlinească cele legate de îngroparea Sa, însă au descoperit că Mântuitorul a înviat cu adevărat. Învierea s-a arătat purtătoare de biruință, depășind întreaga creație și întreaga rațiune omenească. Sfinții Apostoli și femeile mironosițe n-au înțeles taina Învierii, pentru că ea este mai presus de orice cugetare.  Știau că Mântuitorul Hristos avea să învieze, dar nu știau cum o să învieze. Faptul acesta le crea mari nedumeriri în înțelegerea acestui mister. Femeile au venit la mormânt să-L ungă și să prelungească momentul îngropării. Apoi, Sfinții Apostoli au venit degrabă după ce li s-a vestit că Mântuitorul a înviat și s-au încredințat că El a înviat cu adevărat. Plini de uimire, nu știau cum să-și imagineze această taină a lui Dumnezeu. Pentru aceasta, a fost nevoie ca Mântuitorul Hristos să Se arate multora: Sfinților Apostoli la un loc, femeilor mironosițe, dar și celor care mergeau pe cărare în drum spre Emaus. Tuturor le-a descoperit și i-a învățat despre Învierea Sa, căci această minune a lui Dumnezeu asupra propriei Sale firi este piatra de temelie. Ea reprezintă fundamentul credinței pe care avea să se zidească Biserica în continuare, de care aveau să mărturisească Sfinții Apostoli, să se jertfească sfinții mucenici și întreaga Biserică să fie pătrunsă”.


Hramul Mănăstirii Maglavit

Vineri, 21 aprilie, de Izvorul Tămăduirii, IPS Părinte Mitropolit va oficia Sfânta Liturghie la Altarul Mănăstirii Maglavit, din judeţul Dolj, cu prilejul prăznuirii hramului. La eveniment sunt aşteptaţi credincioşi din toată regiunea Olteniei. Răspunsurile la strană vor fi date de către Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.


Credincioşii gorjeni şi nu numai, vor participa vineri la hramul bisericii celei noi a Mănăstirii Lainici. Tot în această zi îşi sărbătoresc hramul: Mănăstirea „Sfânta Treime” – Strâmba Jiu, Biserica „Grecească” din Calafat, Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Băileşti, Bisericile „Sfântul Calinic Cernicanul” şi „Sfinţii Arhangheli” din Craiova.

Pr. Ioniţă Apostolache,

Pr. Gheorghe Cioiu