29.04.2011 – Hram la Catedrala episcopală din Turnu Severin: Liturghie în sobor de opt arhierei

Relatari

Opt arhierei au slujit la hramul catedralei din Turnu Severin

Catedrala episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin şi-a serbat hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată joi, 28 aprilie, de un sobor de opt arhierei, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
 Sute de credincioşi au luat parte la Sfânta Liturghie arhierească, organizată în faţa Catedralei episcopale din Severin de un numeros sobor de arhierei. Astfel, alături de IPS Părinte Mitropolit Irineu şi de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, au mai participat: Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Macarie, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”

 „Sfinţii Mucenici sunt pătrunşi de lumina Învierii”
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Irineu a ţinut un cuvânt de învăţătură despre exemplul Sfântului Mucenic Gheorghe în viaţa Bisericii: „În această sfântă zi suntem cu toţii cuprinşi de lumina cea dumnezeiască revărsată din Însuşi Trupul Domnului cel înviat, care a cuprins din interior întreaga omenire şi a transformat-o. În această admosferă, Sfinţii Mucenici se arată cu totul pătrunşi de realitatea Învierii şi-L mărturisesc pe Domnul până la moarte, conştienţi fiind că jertfa este mijlocul suprem de a ajunge în Împărăţia Cerurilor. În acest sens viaţa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este un exemplu pentru noi toţi, cei botezaţi în numele Sfintei Treimi”.
            Credincioşii severineni s-au putut închina, începând de miercuri seara la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, aduse de la Mănăstirea Bistriţa de o delegaţie de maici, condusă de PS Emilian Lovişteanul şi Arhim. Vartolomeu Androni. Racla a rămas deschisă pe tot parcursul Sfintei Liturghii. În cuvântul său, PS Nicodim a ţinut să mulţumească Înalt Preasfinţitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, pentru bucuria şi mângâierea duhovnicească prilejuită de aducerea sfintelor moaşte: „Prezenţa Sfântului Grigorie în mijlocul nostru, acum la ceas de praznic, ne aduce bucurie şi pace sufletească. Alături de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul cetăţii şi al catedralei noastre chiriarhale, sfântul reprezintă un model vrednic de urmat pentru biruirea ispitelor care vin de la vrăşmaşul diavol. Mulţumim IPS Părinte Gherasim pentru această binecuvântare şi rugăm pe bunul Dumnezeu  să se milostivească spre noi şi să ne dăruiască mântuire”.  
Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic al Catedralei Episcopale, condus de Arhid. Drd. Adrian Maziliţa.