MSN

14.07.2017 – Întâlnire de suflet la Biserica Obedeanu din Craiova: Mărturisiri despre părintele Gheorghe Calciu

Biserica „Sfinţii Împăraţi” – Obedeanu din Craiova a găzduit joi, 13 iulie, o nouă întâlnire dedicată „Martirilor şi mărturisitorilor ortodocşi din temniţele comuniste”. Au luat cuvântul dr. Tudor Nedelcea, cercetător şi scriitor, şi protos. Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

Urmând unei frumoase iniţiative, membrii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Craiova, au participat şi săptămâna aceasta la o nouă întâlnire despre „Martirii şi mărturisitorii ortodocşi din temniţele comuniste”, la Biserica Obedeanu. Tema de meditaţie a fost dedicată părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa şi „jertfei sale pentru Hristos şi pentru Biserică”. Cu acest prilej, în mijlocul ascoriştilor au fost prezenţi dr. Tudor Nedelcea şi protos. Vladimir Dărângă. Direcţia discursului imprimat de cei doi invitaţi a fost una de mărturisire personală, ambii cunoscându-l direct pe părintele Calciu. În acest context, ideile s-au întrepătruns şi s-au completat, reuşind să contureze imaginea unui cleric devotat, carismatic şi determinat pentru apărarea credinţei ortodoxe.


„Avea o smerenie dusă la exprem”

Primul la cuvânt a fost dr. Tudor Nedelcea. Titlul ales a fost „Părintele Gheorghe Calciu – îndrumătorul meu spiritual”. „L-am cunoscut pe părintele Calciu pe băncile facultăţii. Învăţam împreună la Facultatea de Litere din Bucureşti şi Dumnezeu a rânduit să împărţim aceeaşi cameră. Era mai mare decât noi cu ani buni, dar niciodată nu a dat în vreun fel să se înţeleagă această diferenţă. Era foarte liniştit, carismatic şi niciodată nu supăra pe nimeni. Am descoperit că avea două cărţi învechite, pe care le citea cu mare interes. Mai târziu l-am rugat să mi le împrumute şi aşa l-am descoperit eu pe Spinoza şi pe Nichifor Crainic. Vreme de doi ani de zile am mers la pas împreună cu el, de la cămin la facultate şi înapoi. Pe tot acest parcurs, pr. Calciu mă seminariza continuu, întrebându-mă ce am înţeles. După facultate am aflat de la radio că a fost arestat. Era a doua oară când intra în temniţă şi eu nici nu-mi dădusem seama în vremea studiilor. Am rămas apropiaţi, ne-am scris şi chiar am reuşit să ne revedem. Pot spune că eu am fost acela care a reînndat legătura sa cu preafericitul părinte patriarh Teoctist”, a spus dr. Tudor Nedelcea.

La rândul său, protosingherul Vladimir Dărângă, eclesairhul Catedralei Chiriarhale din Craiova, a vorbit în calitate de elev al părintelui Calciu. Au fost aduse în atenţia ascultătorilor perioada activităţii didactice a părintelui, când preda Franceza şi Noul Testament la Seminarul „Radu Vodă” din Bucureşti. „Pentru noi, părintele Calciu era un adevărat reper duhovnicesc. Ştia Noul Testament în cel mai fin detaliu. Ne scria în fiecare zi câte un verset la care trebuia să medităm fiecare. Am participat la toate cele şapte cuvântări pentru tineri. Veneau sute de tineri, între care nu numai teologi, ci şi studenţi de la diverse facultăţi. După această iniţiativă a fost forţat să plece de la seminar, urmând mai apoi arestarea. Întru totul, se poate spune fără tăgadă că părintele Calciu a avut o smerenie dusă la extrem”, a subliniat protos. Vladimir.


Întâlnirile închinate „Martirilor şi mărturisitorilor din temniţele comuniste” vor continua la Biserica Obedeanu, urmând să fie prezentat părintele Gheorghe Corlăţeanu din Craiova.

Pr. Ioniţă Apostolache