MSN

31.07.2017 – Sfinte Liturghii Arhiereşti în Mitropolia Olteniei: IPS Irineu a slujit în Catedrala Madonei din Craiova

În Duminica a 8-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la altarul Paraclisului mitropolitan „Maica Domnului-Dudu” din Craiova, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la Mănăstirea Ostrov, judeţul Vâlcea. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin, iar Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a liturghisit la Biserica „Toţi Sfinţii” din Caracal, judeţul Olt.

Prezenţa IPS Părinte Irineu în mijlocul credincioşilor craioveni de la Paraclisul „Maica Precista” – Dudu din Bănie a prefaţat perioada de pregătire a praznicului Adormirea Maicii Domnului, hramul principal al sfântului locaş de închinare. La finalul sfintei slujbe, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit textul evanghelic duminical (Matei 14, 14-22, „Despre minunea înmulţirii pâinilor”).

„Hrana pe care ne-o oferă Dumnezeu prin Sfânta Euharistie nu se sfârşeşte niciodată”

În acest context, IPS Irineu a subliniind înţelesul profund al modului în care Dumnezeu oferă hrana cea de toate zilele oamenilor. „Sfântul Evanghelist Matei ne supune atenţiei sensul profund al hranei pe care Domnul o dăruieşte oamenilor. El primeşte câteva pâini de la Apostolii Săi, ceea ce nu însemna nimic pentru marea mulţime de oameni pe care o avea în faţă. Tocmai în aceasta stă esenţa minunii, prin faptul că Dumnezeu lucrează, operează în natura înconjurătoare pentru a ne arăta puterea Sa dumnezeiască. După cum constatăm, nu dă El Însuşi pâinea, ci prin Sfinţii Săi Apostoli. Creatorul cerului şi al pământului apelează la aleşii Săi din popor, care trebuie să-i înveţe pe oameni, să-i hrănească, să-i sfinţească, să-i îndumnezeiască. De aceea şi pe noi, episcopii şi clericii care slujim la Sfântul Altar, ne ajută să înţelegem ce putere dumnezeiască trece prin mâinile noastre atunci când primim Pâinea cea Cerească şi Paharul Mântuirii. Puterea dumnezeiască trebuie să o împărtăşim semenilor spre a perpetua frăţietatea şi iubirea pe pământ, mila pe care Mântuitorul a arătat-o şi astăzi când a înmulţit pâinile. Aceasta milă este izvorâtă din iubire şi din prisosinţă, căci hrana cerească pe care ne-o oferă Dumnezeu prin Taina Sfintei Euharistii nu se sfârşeşte niciodată pentru omul credincios”. În continuare, Mitropolitul Irineu a mai arătat că răspunsul primit la rugăciunile noastre este legat de curăţia inimii „prin care Îl chemăm de fiecare dată pe Părintele Ceresc. El se manifestă în viaţa noastră discret, tainic şi mai ales eficient. Aşa cum s-a întâmplat şi la minunea înmulţirii pâinilor, aşa cum cerem şi noi Domnului să înmulţească pâinea «în oraşul acesta, ţara aceasta şi în toată lumea». De aceea, nu este lipsit de sens şi profunzime semnul Sfintei Cruci prin care binecuvântăm pâinea înainte de a o consuma. Facem aceasta tocmai pentru a face aducere aminte de momentului în care Mântuitorul Hristos a binecuvântat pâinea, ca şi în casa noastră ea să înmulţească, precum cerem şi în rugăciunea Tatăl nostru”, a încheiat IPS Irineu.


Catedrala Madonei, un valoros monument istoric

Paraclisul mitropolitan „Maica Domnului – Dudu”, cunoscut îndeosebi sub denumirea Biserica Madona Dudu, a fost construit între anii 1750-1756, fiind mai apoi refăcut în 1844, după cutremurul din anul 1831. Forma actuală a bisericii datează din perioada 1928-1938, când a fost complet refăcută. Pictura ce îmbracă pereții interiori ai bisericii poarta semnătura renumitului pictor Gheorghe Tăttărescu. Denumirea sfântului locaș este legată de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care, spune tradiția, ar fi fost găsită într-un dud aflat pe locul unde a fost construit ulterior altarul. În incinta așezământului a funcționat o perioadă vechea școală „Obedeanu”, care în 1826 devenea Școala Centrală.

Preot Gheorghe Cioiu