MSN

10.08.2017 – Praznic ales la Catedrala Mitropolitană din Craiova: 500 de ani de la canonizarea şi aducerea moaştelor Sfântului Nifon în Ţara Românească

Credincioşii craioveni sunt aşteptaţi, începând din această seară, să ia parte la praznicul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, unul dintre ocrotitorii Catedralei Mitropolitane din Cetatea Băniei. În cinstea sa, slujitorii sfântului locaş vor săvârşi astăzi la lăsatul serii slujba Vecerniei, unită cu Litia. După tradiţie, înainte de slujba Privegherii, racla în care se află moaştele sfântului, alături de cele ale Sfinţilor Serghie, Vah şi Tatiana, va fi purtată în procesiune împrejurul catedralei. Spre miezul nopţii va fi săvârşită Sfânta Liturghie în pridvorul sfântului locaş, lângă racla cu moaştele Sfântului Nifon. Mâine dimineaţă se va săvârşi mai întâi Acatistul sfântului, urmând ca Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie să fie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. „Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon are anul acesta semnificaţii deosebite, deoarece se împlinesc 500 de ani de la canonizarea primului sfânt pe pământul ţării noastre. Canonizarea Sfântului Nifon a fost săvârşită pe 17 august 1517,  la Curtea de Argeş, de către Patriarhul Teolipt I al Constantinopolului, în prezenţa Sfântului Voievod Neagoe Basarab, eveniment ocazionat de sfinţirea Mănăstirii de la Curtea de Argeş”, a precizat părintele protosinghel Vladimir Dărângă, ecleziarhul Catedralei mitropolitane din Cetatea Băniei.


Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului, a păşit pentru prima dată pe pământul ţării noastre în anul 1502, în timpul domniei lui Radu cel Mare. Rolul său a fost unul decisiv în reorganizarea vieţii bisericeşti pe aceste meleaguri. Aşa se face că în anul 1503 a reuşit să înfiinţeze episcopiile Râmnicului şi Buzăului. A fost nevoit însă să părăsească scaunul mitropolitan, intrând în conflict cu Radu cel Mare. S-a retras în Sfântul Munte, unde şi-a trăit ultimii ani ai vieţii în post, nevoinţe şi ruăciune. A fost chemat la cele veşnice în anul 1508. În anul 1517, moaştele sale au fost aduse în Ţara Românească de domnitorul Neagoe Basarab, care şi-a dorit ca, în acest fel, să se şteargă nedreptatea făcută de înaintaşul său. În acelaşi an a fost aşezat în rândul sfinţilor ortodocşi. Pentru daniile făcute către Sfântul Munte, domnitorul român a primit din partea monahilor atoniţi capul şi mâna dreaptă a sfântului. După ce au rămas o bună perioadă de timp în catedrala de la Curtea de Argeş (până la data de 20 octombrie 1949), sfintele moaşte au fost strămutate, prin hotărâre de Sinod, la Craiova, în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, unde se găsesc în prezent.

Pr. Ioniţă Apostolache,

Pr. Gheorghe Cioiu