MSN

29.08.2017 – Au început cursurile Şcolii de Vară „Artă, Cultură, Spiritualitate”: Un proiect coordonat de Facultatea de Teologie din Craiova

Facultatea de Teologie din Craiova a început luni, 28 august, cursurile Şcolii de Vară „Artă, Cultură, Spiritualitate”. Organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, activitatea se desfăşoară în perioada 28 august – 10 septembrie, adunând 26 de elevi din mai multe licee din Mitropolia Olteniei.


Iniţiativa Şcoala de Vară „Artă, Cultură, Spiritualitate”, implementată începând de anul acesta de Facultatea de Teologie din Craiova, se încadrează într-un amplu proiect academic de promovare a Universităţii din Craiova. Sub genericul „Rosse”, mai mulţi liceeni din Oltenia au venit, începând cu această săptămână, la Craiova pentru a face cunoştinţă cu prestigioasa instituţie universitară, în perspectiva unei viitoare orientări profesionale.

Facultatea de Teologie din Craiova are în grijă pentru perioada 28 august-10 septembrie 26 de liceeni, de la: Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnic, Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu şi Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova. Programul tinerilor oaspeţi este organizat în aşa fel încât, pe lângă obişnuitele cursuri de informare, să beneficieze de pelerinaje, lecţii de cateheză, activităţi creative şi recreative. Din orar nu lipsesc vizite la catedralele şi bisericile craiovene, la Mănăstirile Coşuna şi Jitianu, la principalele instituţii de cultură sau centrele muzeale din oraş. Finalul primei săptămâni de lucru va fi încununat cu un pelerinaj la Mănăstirea Tismana unde, în zilele de 2-3 septembrie (sâmbătă şi duminică) vor împleti utilul cu plăcutul în Tabăra de Creaţie de lângă Sfânta Mănăstire Tismana.


Activităţi didactice şi programe recreative

Programul activităţilor în care sunt implicaţi elevii, oaspeţi ai Facultăţii de Teologie din Craiova, este coordonat de asist. univ. dr. Mihai Ciurea, manager de proiect. „Scopul activităților didactice și a celor extracurriculare programate în cadrul Școlii de vară este de a motiva elevii să finalizeze studiile liceale și de a se orienta apoi spre Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, specializările Artă Sacră, Arte Plastice și Teologie Ortodoxă Pastorală. Obiectivul general al proiectului este atragerea elevilor din liceele regiunii Sud-Vest Oltenia către un învățământ superior de calitate și facilitarea accesului acestora la învățământul terțiar din domeniul Artelor Plastice al Universității din Craiova, prin intermediul Facultății de Teologie Ortodoxă. Activitatea de consiliere profesională și orientare în carieră, și Ateliere de lucru în domeniul dezvoltării personale  vor fi susţinute de 2 experți din cadrul Universităţii. De asemenea, elevii vor fi implicaţi şi în vizite de studiu, alături de însoțitori și tutori, la Complexul Brâncuși din Tg. Jiu și la Mănăstirile Tismana și Lainici din jud. Gorj. În cadrul complexului mănăstiresc „Sf. Nicodim” al Mănăstirii Tismana vor fi desfășurate workshop-uri în plein air, care să implice activități de creație cu teme libere sau propuse. Acestea presupun interacțiunea directă dintre participanți, stimularea creativității, dezvoltarea abilităților de comunicare și creșterea încrederii în sine. Cele două deplasări au drept scop cunoașterea valorilor și bunurilor aparținând patrimoniului cultural național (pictură murală, icoană, carte veche etc.) precum și familiarizarea cu tehnicile de pictură murală și a celor de conservare-restaurare. Activități extracurriculare care presupun prezentarea Universității din Craiova și a Facultății de Teologie Ortodoxă, deplasarea grupului țintă cu însoțitori și tutori la obiective culturale din municipiul Craiova și din proximitatea acestuia (Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei din Craiova, Casa Băniei, mănastirile Coșuna și Jitianu etc.) și activități culturale, sportive și recreative”, a spus asist. univ. dr. Mihai Cirea.

pr. Ioniţă Apostolache