MSN

18.12.2017 – „Vârstele iubirii”: Conferinţă susţinută de Mihai Neamţu, la Craiova

Aula „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Centrului de restaurare, conservare şi vizualizare (Craiova, str. Brestei, nr. 24) a găzduit joi, 14 decembrie, ultima din serile duhovniceşti organizate de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR), filiala Craiova, în această perioadă a Postului Naşterii Domnului. Invitatul serii a fost dl. Mihai Neamţu, reputat scriitor şi teolog. Tema dezbătută a fost una cu notă sugestivă, definind totodată şi una dintre ultimele sale apariţii editoriale, „Vârstele iubirii”.


În deschiderea evenimentului, corul ASCOR Craiova a prezentat publicului un mini-concert de colinde. Glasul tinerilor ascorişti a adus în sufletele celor peste o sută de participanţi bucuria Naşterii Domnului, majoritatea pieselor fiind alese din repertoriul tradiţional bisericesc. A urmat intervenţia invitatului, pe parcursul căreia auditoriul a avut bucuria să împărtăşească, vreme de două ceasuri, exemplul iubirii jertfelnice dintre Dinu şi Neli Pilat. Cei doi protagonişti ai discursului d-lui Mihai Neamţi şi totdată ai cărţii domniei sale, au reiterat un exemlu de mărturisire creştină în plină epocă comunistă. În felul acesta, discursul distinsului conferenţiar s-a aliniat tematicii anului omagial 2017, închinat de Biserica Ortodoxă mărturisitorilor, preoţi şi mireni din temniţele comuniste. În cea de a doua parte a întâlnirii Mihai Neamţu a răspuns întrebărilor adresate de public. Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe, în cadrul căreia au fost puse la dispoziţia participanţilor cele mai importante lucrări semnate de invitat: Vârstele iubirii, Visul României Mari şi Fenomenul Trump.


Mihai Neamţu se numără printre cei mai cunoscuţi scriitori creştini din mediul literar şi filosofic contemporan. Cu o carieră academică impresionantă (a studiat filozofia și teologia în Marea Britanie, Germania și Statele Unite), Mihai Neamţu îşi revendică ataşamentul profund faţă de valorile creştine ale Europei. Convingerile sale sunt aşezate în strânsă legătură cu un mentorat spiritual, pe care îl leagă de numele lui Ioan Alexandru, pr. Andrew Louth sau arhim. Teofil Pârăianu. S-a remarcat de asemenea prin numeroase apariții televizate în plan național și internațional. Mai presus de toate, Mihai Neamnţu „crede în libertate și într-o #RomânieDeșteaptă”. Despre el, profesorul Andrei Pleșu spunea că știe să fie „cu naturalețe, vechi și nou deopotrivă”.


Pr. Ioniţă Apostolache