MSN

08.01.2018 – Praznicul Bobotezei în Cetatea Băniei: IPS Părinte Irineu a sfinţit Aghiasma Mare la Catedrala Mitropolitană

Cununa sfintelor sărbători de iarnă a fost întregită la finele săptămânii trecute cu două mari praznice, cinstite în mod deosebit în locaşurile de închinare din Mitropolia Olteniei. Botezul Domnului şi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul au adunat laolaltă mii de credincioşi în catedralele, bisericile de mir şi mănăstirile oltene.

La Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, pe esplanada din faţa sfântului locaş şi vasele de apă au fost pregătite încă de la orele dimineţii pentru săvârşirea slujbei de sfinţire a Aghiasmei celei Mari. Momentele liturgice au debutat încă de vineri seara, cu slujba Pavecerniţei Mari unită cu Litia, iar sâmbătă, 6 ianuarie, în ziua de prăznuire a Botezului Domnului, a fost săvârşită slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a apei, săvârşite de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

La finalul slujbei euharistice Mitropolitul Olteniei a vorbit credincioşilor despre importanţa şi semnificaţia Botezului Domnului în iconomia mântuirii neamului omenesc. „Botezul Domnului pregăteşte în fapt Botezul nostru pe care l-a instituit Mântuitorul Iisus Hristos, atunci când a cerut ucenicilor Săi: «…mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh» (Matei 28, 19). Un botez prin care devenim şi noi copii ai Tatălui ceresc, asemenea Fiului Său pe Care L-a numit  „Cel iubit”. Căci dacă pe Fiul Său Îl iubeşte pentru că Îi împărtăşeşte întreaga fire şi pe noi ne iubeşte deoarece, la rândul nostru, suntem cuprinşi în Fiul şi, în acelaşi timp, suntem botezaţi în numele Preasfintei Treimi. De asemenea, Botezul Domnului atrage după sine şi sfinţirea naturii înconjurătoare, a apei, a văzduhului, a întregii creaţii, pentru că toate au fost cuprinse de Duhul Sfânt. Astfel, apele s-au sfinţit, cerul s-a luminat, văzduhul s-a curăţit, toată firea a fost binecuvântată, iar noi am fost chemaţi din nou la comuniunea cu Tatăl ceresc, spre a moşteni veşnicele Sale daruri, împreună cu sfinţii şi cu îngerii din ceruri”. În continuare IPS Părinte Irineu a subliniat puterea sfinţitoare a Aghiasmei Mari pentru cei credincioşi. “Cei care iau apă sfinţită în această zi se împărtăşesc de aceeaşi slavă dumnezeiască şi de aceeaşi sfinţenie pe care Dumnezeu a arătat-o când s-a botezat în Iordan şi pe care o arată la fiecare slujbă de sfinţire a Aghiasmei Mari. Spunem că prin Botez s-a sfinţit însăşi firea apelor, cea ce face ca această apă să nu se strice niciodată. Este o apă îmbunătăţită, ca să folosim un termen din fizică, numai că este îmbunătăţită prin Duhul Sfânt care s-a pogorât asupra ei. De aceea vă îndemnăm să luaţi această apă, să o păstraţi cu grijă şi să o consumaţi cu mare evlavie, pentru a beneficia de puterea ei sfinţitoare, făcătoare de minuni pentru cei credincioşi”, a precizat IPS Irineu.

După Sfânta Liturghie Mitropolitul Olteniei, însoţit de soborul de preoţi şi diaconi, a mers în faţa catedralei chiriarhale, unde, pe podiumul special amenajat, a oficiat sfinţirea Agheasmei celei Mare. Aici au fost aşezate încă de vineri seara mai multe vase cu apă curată care a fost sfinţită de IPS Părinte Mitropolit şi împărţită apoi credincioşilor prezenţi.

Preot Gheorghe Cioiu,

Gabriela Firu,