MSN

12.02.2018 – Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi în Arhiepiscopia Craiovei: „Nu trebuie să ne temem de moarte, ci doar de veşnicia ei”

În Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi  şi a Lăsatului sec de carne pentru Postul Sfintelor Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Înaltpreasfinitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a liturghisit la Altarul Mănăstirii Frăsinei.

Câteva sute de credincioşi au fost prezenţi la rugăciune în Catedrala mitropolitană “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, duminică, 11 februarie, pentru a marca începutul perioadei de post şi rugăciune care precede marele praznic al Învierii Domnului. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de către chiriarhul locului, IPS Părinte Mitropolit Irineu. În timpul Slujbei Euharistice, diaconul Viorel Ghencea, Consilier economic la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, a primit rangul bisericesc de arhidiacon.

„Mântuitorul Hristos se găseşte în fiecare dintre noi”

La final slujbei, Mitropolitul Olteniei a prezentat principalele învăţături desprinse din pericopa evanghelică duminicală (Matei 25, 31-46), despre momentul „Înfricoşatei Judecăţi”. „Evanghelia din această duminică ne supune atenţiei modelul omului care a hrănit, a îmbrăcat, a cercetat pe cel aflat în nevoie, şi, la polul opus, modelul celui care nu a oferit niciun ajutor semenului său. Astfel, la sfârşitul lumii, fiecare va merge acolo unde îl trimite fapta şi viaţa sa, după cum ne spune şi Domnul, că «unde este comoara ta, acolo este şi inima ta» (Matei 6, 21). Mântuitorul Hristos aminteşte în cuvântul Său despre «fraţii mai mici ai Său». Îi numeşte aşa deoarece El se oglindeşte în fiecare dintre noi. El este Dumnezeu, Cel care ne-a creat după chipul Său. Toţi purtăm chipul Său şi când facem o faptă bună şi când venim în ajutorul aproapelui aflat în suferinţă. Aşadar, Dumnezeu se arată în săracii de lângă noi, în cei bolnavi, în cei însetaţi sau aflaţi în temniţă”.

În continuare, IPS Irineu a precizat că raiul şi iadul sunt două stări pe care omul are libertatea să le aleagă, după viaţa şi faptele pe care le săvârşeşte pe acest pământ. „Judecata de la sfârşitul veacurilor ne va pune înainte fericirea veşnică şi osânda veşnică, pe care omul va putea să le aleagă din timp şi în cunoştinţă de cauză, prin faptele pe care le săvârşeşte şi modul în care vieţuieşte pe acest pământ. Nu trebuie însă să ne temem în nici un fel de moarte, ci doar de veşnicia ei. Pentru că dacă veşnicia fericirii aduce bucurie negrăită în Împărăţia cerurilor, veşnicia osândei aduce o tristeţe şi o durere care nu are egal în lumea aceasta. Ea nu poate fi comparată nici cu boala, nici cu pierderea unei fiinţe dragi şi cu nicio altă durere sau suferinţă. De aceea, întotdeauna ne rugăm la sfintele slujbe ale Bisericii, ca Bunul Dumnezeu să ne dăruiască «sfârşit creştinesc vieţii noastre, fără durere, neînfruntat în pace şi răspuns bun la Înfricoşătoarea Judecată a lui Hristos»”, a încheiat IPS Părinte Irineu.

Pr. Gheorghe Cioiu