MSN

13.04.2018 – Sărbătoare aleasă în Cetatea Severinului: Catedrala Episcopală şi-a serbat hramul

Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin şi-a serbat joi, 12 aprilie, hramul. Urmând unei frumoase tradiţii, Sfânta şi Dumnezeiasca a fost săvârşită de un ales sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.


Miercuri, 11 aprilie, începând cu ora 18:00, la Catedrala episcopală a fost săvârșită Vecernia Mare cu Litie, în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Severinului. A doua zi, joi, 12 aprilie, credincioșii au participat la slujba Utreniei și la Sfânta Liturghie arhierească. La ceremoniile prilejuite de hramul Catedralei episcopale Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Siluan Episcopul Ortodox Român din Ungaria și locțiitoral Daciei Felix și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopie Aradului, înconjurați fiind de către un ales sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost asigurate de către Corul Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei, sub conducerea pr. Iulian Pruiu. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, le-a vorbit tuturor celor prezenți despre rolul rugăciunii în această perioadă și despre viața și activitatea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, mulțumind totodată Preasfințitului Părinte Nicodim, pentru invitația făcută.


Concertul „Ziua Învierii”

Tot în cinstea zilelor de praznic, Corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a susţinut în un concert de muzică bizantină şi corală în Drobeta Turnu Severin. Concertul pascal intitulat „Ziua Învierii” a cuprins cele mai frumoase alcătuiri de muzică bizantină şi corală închinate marelui praznic al Învierii Domnului. Evenimentul a avut loc în Sala de concerte a Palatului Culturii „“Teodor Costescu”. Cu o jumătate de ceas înaintea concertului, sala de spectacol a devenit neîncăpătoare. Cuprinși de atmosfera sărbătorească, creștinii au venit însoțiți de rude și apropiați, dornici să se împărtășească de frumusețea sonoră a cântecului sfânt și bun.


Membrii corului au fost primiți cu bucurie de către cei prezenţi şi sub bagheta dirijorală a Preacucernicului Părinte Iulian Pruiu au adus bucuria sărbătorilor pascale în sufletele cât mai multor persoane. Evenimentul s-a a bucurat de prezenţa și binecuvântarea arhierească a PS Părinte Episcop Nicodim.


Corul Kinonia abordează un repertoriu variat: creatii corale religioase, populare şi patriotice, dar şi cântece populare autentice din judeţul Mehedinţi. Unul dintre obiectivele corului este redescoperirea cântecelor şi a vechilor tradiţii populare şi în mod special a cântului şi repertoriului bisericesc de tradiție bizantină, prin punerea în valoare a cântărilor psaltice ale marilor protopsalţi români.

Pr. Marian Alin Gigină,

Marian Gherghinescu