MSN

16.04.2018 – Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea Maglavit: Binecuvântări arhiereşti pentru mii de pelerini

Situată la câţiva km de malul stâng al Dunării, Mănăstirea Maglavit şi-a sărbătorit hramul vineri, 13 aprilie, de Praznicul Izvorul Tămăduiri. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Aproape o mie de credincioşi din toată zona Olteniei, dar şi din alte părţi ale ţării, au venit vineri, 13 aprilie, de praznicul Izvorul Tămăduirii, la Mănăstirea Maglavit din judeţul Dolj, pentru a sărbători hramul sfântului aşezământ monahal. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de chiriarhul locului, IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, dirijat de prof. Victor Şapcă.


„Izvorul Tămăduirii – izvor dătător de viaţă”

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre semnificaţia acestei sărbători, despre importanţa şi întrebuinţarea apei sfinţite, cât şi despre rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii neamului omenesc. “Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii este aşezată de Biserica noastră în zi de vineri spre a ne aminti de Vinerea răstignirii pe cruce a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Pentru a înţelege că viaţa cea adevărată, că mântuirea întregului neam omenesc, ne-au venit prin Sfânta Cruce. Sărbătoarea aceasta este închinată Maicii Domnului, sub lumina Sfintei Învieri, pentru că, dacă Sfânta Cruce ne-a ridicat de la moarte la viaţă, Maica Domnului, cea pe care o vedem stând la piciorul crucii Mântuitorului, devine şi ea izvor al tămăduirii noastre, izvor al vieţii veşnice, tămăduitoare a sufletelor şi a trupurilor noastre. Am putea considera praznicul de astăzi ca pe un moment al împăcării noastre cu Dumnezeu. Căci, atunci când primim aghisma cu râvnă, cu evlavie şi credinţă, sfinţenia vine asupra noastră. Să înţelegem că aghiasma este un lucru sfinţit cu harul lui Dumnezeu, prin mâna preotului sau a episcopului şi se dă credincioşilor spre tămăduire trupească şi sufletească. Este unul din darurile duhovniceşti pe care ni le-a lăsat Mântuitorul în Biserica ortodoxă. În acest fel, Dumnezeu îşi arată grija faţă de creaţia Sa, faţă de poporul Său dreptcredincios. Este nevoie însă, ca şi noi să avem grijă de viaţa noastră şi să facem voia Lui, aşa cum ne cere Maica Domnului când zice: «Faceţi orice vă va spune El!» (Ioan 2, 5). Prin urmare, Izvorul Tămăduirii îl putem numi şi izvor dătător de viaţă. Pentru că Maica Domnului este aceea care, prin naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, a dat viaţă lumii întregi, rămânând pururea ocrotitoare şi mijlocitoare a noastră în faţa Tronului ceresc”, a spus IPS Irineu.


După Sfânta Liturghie, soborul de preoţi şi diaconi, în frunte cu Mitropolitul Olteniei, împreună cu credincioşii prezenţi, au mers în procesiune până la cunoscuta fântână ridicată lângă salcia unde a avut loc minunea dumnezeiască căreia i-a fost martor ciobanul Petrache Lupu. Aici a fost săvârşită slujba de sfinţire a apei, Aghiasma mică, după care aceasta a fost împărţită credincioşilor spre folosul lor duhovnicesc şi a celor apropiaţi lor.


Pr. Gheorghe Cioiu