MSN

15.05.2018 – Au început conferintele preoteşti de primăvară în Arhiepiscopia Craiovei: Conferinţă pastoral misionară cu preoţii din Protoieria Craiova Sud

În perioada 10 – 24 mai 2018, în Arhiepiscopia Craiovei au loc conferinţele pastoral – misionare de primăvară cu tema  “ Anul omagial al untăţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”. Seria conferinţelor preoţeşti a fost deschisă pe 10 mai, când s-au întrunit preoţii din Protoieria Craiova Nord, iar luni, 14 mai, a fost rândul să se întrunească preoţii din Protoieria Craiova Sud.

Preoţii din Protoieria Craiova Sud s-au reunit luni, 14 mai, în cea de a doua din seria conferinţelor pastoral – misionare de primăvară, derulate de Arhiepiscopia Craiovei în perioada 10 – 24 mai 2018. Întrunirea, prezidată de către Inaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, a debutat cu săvârşirea slujbei Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.


Apoi, în sala de festivităţi a Centrului social „Renaşterea”, preotul Ion Raţiu de la Parohia Tâmbureşti, a prezentat prelegerea cu tema:  „ Unitatea de credinţă şi de neam, renaşterea, regăsirea şi reînvierea poporului român”. Au urmat întrebări şi dezbateri pe marginea subiectelor abordate, iar la final, IPS Părinte Irineu a prezentat câteva concluzii referitoare la modul cum s-a manifestat unitatea noastră de credinţă şi de neam. “Când ne referim la unitatea de credinţă şi de neam trebuie să avem în vedere nu numai evenimentul istoric de la 1918, ci întreaga istorie a poporului român, care se caracterizează prin unitate în credinţă, în acţiune, în limba vorbită, în tradiţii şi obiceiuri şi în toate evenimentele principale la care Biserica a avut întotdeauna un rol major. Să nu uităm că Unirea de la Alba Iulia a fost cerută şi realizată în numele Preasfintei Treimi, luându-se astfel ca reper un lucru dogmatic, esential pentru viaţa noastră, pornindu-se astfel de la unitatea de credinţă şi de la faptul că toate bisericile noastre sunt construite în numele Sfintei Treimi. Prin urmare, credinţa în Dumnezeu-Tatăl, în Dumnezeu-Fiul şi în Dumnezeu-Sfântul Duh a construit, a stat la temelia unităţii noastre, a sădit în noi dorinţa permanentă de a fi împreună, de a fi uniţi. O unitate care a pornit şi trebuie să pornească din interiorul nostru, din familia noastră creştină, o unitate care, dincolo de abordarea istorică, trebuie să se manifeste mereu în viaţa cotidiană, în toate relaţiile dintre noi”, a precizat IPS Părinte Mitropolit Irineu.


Conferinţele preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Craiovei vor continua în această perioadă, după următorul program: marţi, 15 mai – Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, marţi, 22 mai – Protoieria Băileşti, judeţul Dolj şi joi, 24 mai – Protoieriile Târgu Jiu Nord şi Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj. Conferinţele vor începe la ora 10.00 şi vor fi precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii.

Preot Gheorghe Cioiu