MSN

10.07.2018 – Tabăra SIR de la Tismana, la cea de a IV-a ediţie: Un dar de suflet pentru olimpicii Olteniei

În periada 2 – 5 iulie a avut loc cea de a IV-a Ediţie a Taberei de excelență SCIENCE – INTELLIGENCE – RESEARCH (SIR), organizată din inițiativa și cu sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Activităţile dedicate acestei întâlniri s-au desfăşurat în vecinătatea Mănăstirea Tismana.

Locul de întâlnire a elevilor olimpici din cele cinci judeţe ale Mitropoliei Olteniei (Dolj, Gorj, Mehedinți, Vâlcea și Olt) a fost şi anul acesta Tabăra „Sfântul Nicodim” de la Tismana. Festivitatea de deschidere a debutat cu săvârșirea slujbei de Te-Deum. Au urmat intonarea Imnului național al României și arborarea drapelului național. Le-au fost alături Pr. George Daniel Achim, Inspector în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, care a transmis cuvântul de binecuvântare din partea IPS Părinte Mitropolit Irineu. În acest context festiv, au fost rostite cuvinte de apreciere din partea domnului prof. Ion Ișfan, Inspector Școlar General în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj, pr. prof. Neofit Stănciulescu, Inspector de specialitate Religie în cadrul ISJ Gorj și prof. Ing. Marian Slivilescu, primarul orașului Tismana. Din partea olimpicilor a luat cuvântul Petrișor Ciaușescu. La final, elevii au cântat alături cu profesorii coordonatori imnului Taberei SIR.

În prima zi de activităţi, s-au purtat discuții pe tema obiectivelor turistice din nordul Olteniei, în baza materialelor prezentate în cadrul proiectului „Focus on Oltenia”. Proiectul a fost implementat de Asociația Focus Oltenia prin linia de finanțare: Programul Operațional Regional 2007-2013.

Vizite, ateliere de lucru, activităţi informative

Pe parcursul întregii şederi la Tismana, copiii au vizitat Mănăstirea ctitorită de Sfântul Nicodim, Schitul Cioclovina de Jos, Muzeul Tezaurului BNR, au participat la atelierele de creație, jocuri interactive de cunoaștere și comunicare. În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, a fost organizat Concursul de Creație Literară. Din juriu au făcut parte prof. Constantina Popescu, de la Școala Gimnazială „Voievod Litovoi” Târgu-Jiu și prof. Florentina Stănciulescu, de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Târgu-Jiu. Trofeele concursului au fost câștigate de elevele Antonia Latu, la secțiunea Poezie și Ruxandra Roșca, la secțiunea Proză. Olimpicii au participat de asemenea la numeroase ateliere de creaţie, în cadrul cărora au pictat, au modelat în lut şi şi-au pus în valoare telentele muzicale sau oratorice.

În cadrul activităţilor informative, participanţii au avut în mijlocul lor reprezentanți din partea Inspectoratului de Poliție a Județului Gorj, Biroului de analiză și prevenire a criminalității, Jandarmeriei Române şi Inspectoratului de Jandarmi Județean „Tudor Vladimirescu” Gorj, care au vorbit despre metodele de educaţie preventivă la tineri.

La finalul taberei, într-un cadru festiv, elevii olimpici au primit din partea organizatorilor diplome de participare și s-a intonat imnul Taberei SIR. Ultima seară a celei de a IV-a Ediţii SIR, organizată anul acesta, s-a încheiat cu tradiţionalul foc de tabără.

O contribuţie importantă în organizarea Taberei SIR l-a avut şi anul acesta Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, şi Casa de Ajutor Reciproc a Arhiepiscopiei Craiovei.


Cristina Stamatoiu