MSN

17.09.2018 – Slujbă arhierească la Catedrala Mitropolitană din Craiova la praznicul Înălțării Sfintei Cruci

În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în catedrala mitropolitană „Sf. Dumitru”, din Craiova.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit despre dimensiunea fizică și duhovnicească a Sfintei Cruci. În toate împrejurările, Sfânta Cruce este în legătură cu Mielul lui Dumnezeu jertfit pe aceasta. În Biserica Ortodoxă nu există Cruce fără legătura cu Mântuitorul Iisus Hristos. „Sărbătoarea Sfintei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos la data de 14 septembrie ne reamintește de jertfa, de răstignirea, de suferința Domnului și de moartea Lui. Crucea este permanent legată și însoțită de Mântuitorul Iisus Hristos. Nu putem vorbi niciodată de Sfânta Cruce fără să vorbim de Mântuitorul Iisus Hristos, care S-a răstignit pe ea”.


Mai departe, ÎPS Irineu a vorbit și a explicat prefigurările Sfintei Cruci din Vechiul Testament, începând cu Pomul Vieții din mijlocul Raiului. În Noul Testament, Hristos Domnul se jertfește pe Cruce și ne dăruiește în dar semnul biruinței Sale, Sfânta Cruce, pe care o purtăm mereu în cele ale vieții noastre și ne însemnăm cu acest semn de fiecare dată când ne înălțăm gândul la Dumnezeu. Ultima carte a Noului Testament ne vorbește despre Sfânta Cruce ca semn al Fiului Omului, care se va arăta în apropierea cele de-a doua veniri a lui Hristos, la Parusie.


În ceea ce privește însemnătatea Sfintei Cruce ca însemn al vieții în durere, Părintele Irineu a îndemnat la asumarea crucii și la primirea acesteia cu bucurie. „Avem fiecare cruce noastră. Să mergem pe calea pregătită de Mântuitorul Hristos și să urmăm cu multă atenție poruncile Domnului, căci crucea noastră care cuprinde și suferința și bucuria și tot ceea ce noi trăim, este numai a noastră. Să nu o micșorăm pentru că trecerea în viața veșnică este prin Sfânta Cruce și noi trebuie să avem această punte de trecere către Mântuitorul Iisus Hristos”.


Doru Marcu