19.03.2019 – Proiectul „Hristos – Lumina făuritorilor și strămoșilor mei”, desfășurat în Parohia Rovinari II

Evenimente

Anul 2019 a fost declarat de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). În  strânsă legătură cu tematica stabilită, în această perioadă în Patriarhia Română este derulat Concursul Național Catehetic Hristos: sufletul satului meu. La nivelul Arhiepiscopiei Craiovei, concursul se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Coordonatorul principal al proiectului este Prof. Doru Marcu, Inspector eparhial pentru activitățile cu tineretul.

La inițiativa Pr. Foanene Daniel, din Parohia Rovinari II și cu implicarea domnului Prof. Adrian Popescu, profesor de Religie la Școala Gimnazială Nr. din Rovinari, tinerii grupului „Sf. Ioan Botezătorul” au fost înscriși în acest concurs organizând la nivel parohial diferite activități. Titlul proiectului este unul destul de intuitiv, respectând cerințele conceptului propus de organizatori și anume Hristos – Lumina făuritorilor și strămoșilor mei. În cadrul secțiunii literare, copiii au fost invitați să realizeze compuneri, poezii, diverse desene, să confecționeze brățări de mână, toate fiind apoi expuse în tinda bisericii de lemn din orașul Rovinari. Trebuie amintit de acțiunea umanitară realizată cu ajutorul copiilor pentru câteva familii nevoiașe din oraș care au primit diferite alimente de consum. În ceea ce privește secțiunea video, elevele Speriuș Andrada, Borugă Alexandra și Mitran Melinda au realizat un reportaj despre un preot vrednic de amintire și care a trăit în satul Sohodol. Realizarea reportajului nu ar fi fost posibilă fără implicarea părintelui Vicol Ovidiu, din Parohia Sohodol, și a domnului Prof. Adrian Popescu.

În continuarea proiectului, grupul de elevi tineri din Parohia Rovinari II vor fi implicați într-un spectacol de folclor, dansuri populare și muzică. La finalul evenimentului, portofoliul care va cuprinde toate materialele proiectului va fi trimis către Protoieria Târgu Jiu Sud în vederea înscrierii la etapa la nivel de protoierie care va avea loc în data de 30 martie 2019.



(Doru Marcu)