12.04.2019 – Slujire arhierească în Parohia Sf. Ier. Calinic din Craiova

Evenimente

Sute de credincioși au trecut pragul bisericii craiovene închinată Sf. Ier. Calinic, prăznuit în data de 11 aprilie prin liturghie arhierească, oficiată de către Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de preacucernicul Pr. Consilier Grigorie Vulcănescu și de un ales sobor de diaconi și preoți.

După Sf. Liturghie, Părintele Mitropolit a ținut un cuvânt de învățătură despre personalitatea sfântului ierarh Calinic de la Cernica. Mai întâi, a vorbit despre viața sfântului de călugăr în mănăstirea Cernica de lângă București. După o viață trăită în rugăciune și post, a fost ales stareț al acestei mănăstiri, iar la vreme de încercare pentru credința ortodoxă a fost numit episcop al Râmnicului.  Datorită acestei prezențe marcante, astăzi este considerat ocrotitor spiritual al regiunii Oltenia.


În continuare, ÎPS Irineu a menționat două mari lucruri de care trebuie să fim cu luare aminte atunci când vorbim despre Sf. Ier. Calinic, anume că acesta este pururea rugător înaintea lui Dumnezeu și că trebuie să-i urmăm modelul de viață. Cu alte cuvinte, „Sf. Calinic s-a ostenit îndelung și nu a lăsat nimic de o parte, nici școala, nici biserica, nici spitalul ci toate le-a făcut pentru binele oamenilor. De asemenea, a scris cărți de duhovnicie, de îndreptare pentru preoți și credincioși. El este un episcop călugăr, cu multă viață duhovnicească cum rar mai vezi vreodată, așa cum spunea istoricul Nicolae Iorga”.

În legătură cu perioada în care ne aflăm, Părintele Mitropolit Irineu a îndemnat la continuarea postului și a rugăciunii pentru desăvârșirea fiecăruia dintre noi. Așa cum Sf. Ier. Calinic a trăit o viață în Hristos, la fel și noi cei de astăzi suntem chemați la o astfel de viață duhovnicească. Bucuria cea mai mare trăită de toți sfinții a fost dobândirea Duhului Sfânt și a desăvârșirii în Hristos, fără de care nimic nu poate avea conținut. „Suntem în postul acesta sfânt și binecuvântat. Să folosim în continuare aceste aripi ale postului și ale rugăciunii ca să ajungem cu bine la Sfânta Înviere, pe care să ne învrednicească bunul Dumnezeu să o vedem, și pe aceasta dar și pe cealaltă care va să vină în viața veșnică”.


(Doru Marcu)