30.08.2011 – Asociaţia Vasiliada, în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi: Dezbatere despre şansele de integrare pe piaţa muncii, la Craiova

Relatari

 
Asociaţia Vasiliada, ONG patronat de Mitropolia Olteniei, a organizat astăzi dezbaterea cu temaPovești de succes în integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”. Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Mitropolitul Firmilian” din Craiova, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu.

 
            Persoanele cu dizabilităţi au constituit dintotdeauna o preocupare frecventă pentru Biserica din Oltenia. În acest sens, Sectorul Social al Arhiepiscopiei Craiovei şi Asociaţia Vasiliada au iniţiat mai multe acţinuni pentru facilitarea integrării grupului ţintă pe piaţa muncii. Acest demers s-a concretizat într-un îndrăzneţ proiect, intitulat „Centrele de Incluziune Socială – oportunitate pentru facilitarea participării pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile”, implementat de Vasiliada în parteneriat cu Institutul pentru Politici Sociale, la nivelul persoanelor cu dizabilităţi din judeţul Dolj.
            La un an de la debutul proiectului, angajaţii ONG-ului, în frunte cu părintele Adrian Stănulică, Consilier social în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei şi director executiv al Asociaţiei Vasiliada, au organizat o dezbatere informativă despre „Poveşti de succes în integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”. Acţiunea a adunat peste 30 de reprezentanţi din mai multe domenii de activitate care au discutat despre principalele variante de integrare a beneficiarilor pe piaţa muncii.

           

„Oamenii defavorizaţi trebuie să fie mai aproape de sufletele noastre”
            Întâlnirea a fost deschisă de cuvântul Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a evidenţiat capacitatea persoanei umane de a se face lucrătoare în şi pentru Biserică. „Există de cele mai multe ori tendința de a-i clasifica pe oameni după aptitudinile lor fizice. Aşa se face că unii sunt socotiţi valizi din punct de fizic, alţii invalizi. Această ierarhizare a persoanei umane este departe de adevăr şi lipsită cu totul de obiectivitate. În iconomia lui Dumnezeu, fiecare persoană are un rol bine definit. Fiecare dintre noi avem propriul dar sau propria vocaţie prin care acţionăm şi ne facem folositori în planul mântuirii. În societatea spartană, oamenii au atins culmea paroxismului excluzând pe fraţii lor mai puţin dotaţi biologic. Spre deosebire de aceştia, noi, cei care ne conducem după doctrina creştină şi după Evanghelie, considerăm că oamenii defavorizaţi trebuie să fie mai aproape de sufletele noastre. Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă: «Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi aşa veţi împlini Legea lui Hristos» (Galateni 6, 2). Prin urmare, acest proiect, iniţiat de Asociaţia Vasilida, îşi propune să realizeze dorinţa Bisericii de a integra în viaţa socială pe cei care, din diferite pricini, sunt mai puţini dotaţi biologic. Rezultatele obţinute până în prezent ne încurajează să mergem mai departe spre împlinirea acestei datorii de suflet de a ne ajuta fraţii pentru a fi cu toţii una în Hristos Domnul”, a conchis Înalt Preasfinţia Sa.
            Marius Ioniţă, reprezentantul Institutului de Politici Sociale Bucureşti, a detaliat principalele coordonate ale proiectului: „Acţiunea noastră se află la sfârşitul primului an de implementare. Ca obiectiv general în acest demers ne-am propus să realizăm mai multe facilităţi pentru ca persoanele să fie primite pe piaţa muncii. Am ales mai multe grupuri ţintă între care putem enumera: familiile monoparentale, familiile cu mulţi copii, familiile de etnie romă, deţinuţii şi nu în ultimul rând persoanele cu dizabilităţi. În primă instanţă ne-am propus organizarea mai multor mese rotunde cu potenţialii angajatori prin care să facilităm angajarea beneficiarilor pe piaţa muncii. Dorim de asemenea să oferim o informare cât mai corectă asupra cadrului legal de integrare într-un spaţiu adecvat de lucru pentru toate aceste grupuri ţintă”.
            În continuarea dezbaterii, Sorin Boboc, coordorul Centrelor de Incluziune Socială din Craiova, a prezentat câteva cazuri de succes în integrarea pe piaţa munci, din rândul beneficiarilor proiectelor iniţiate de Asociaţia Vasiliada.